Парк розваг на острові в Києві: доступ до інформації про наслідки для довкілля закрили

Парк розваг на острові в Києві: доступ до інформації про наслідки для довкілля закрили

5 Серпня 2024
460
5 Серпня 2024
11:00

Парк розваг на острові в Києві: доступ до інформації про наслідки для довкілля закрили

Ірина Федорів
голова громадської ініціативи «Голка»
460
У столиці під час війни збираються зробити парк розваг на острові Оболонський. З бюджету Києва на це планують спрямувати 200 млн грн. І от що цікаво: парк розваг у війну будувати можна, а отримати інформацію про те, як це будівництво вплине на довкілля, виявляється, вже не так легко.
Парк розваг на острові в Києві: доступ до інформації про наслідки для довкілля закрили
Парк розваг на острові в Києві: доступ до інформації про наслідки для довкілля закрили

Ірина Федорів, голова громадської ініціативи «Голка»

Розпорядником інформації тут є Департамент захисту довкілля КМДА. Громадська ініціатива «Голка» для підготовки матеріалу для «Дзеркала тижня» надіслала інформаційний запит до профільного департаменту й отримала рахунок на 2500 грн за сканування документів. 

 

Рахунок за надання в електронному вигляді копій документів «Голці»

Це при тому, що копії в електронному вигляді зберігаються в реєстрі оцінки впливу на довкілля і мають бути у загальному доступі онлайн. Закон передбачає компенсацію витрат «у разі якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів» («Про доступ до публічної інформації», ч. 2 ст. 21).

Але звіт оцінки впливу на довкілля у випадку такого будівництва мав надсилатися Департаментом захисту довкілля КМДА винятково в електронному вигляді (Закон «Про оцінку впливу на довкілля»). Саме тому вимога сплатити за виготовлення паперових копій за наявності електронних документів — свідоме перешкоджання в отриманні інформації.

Але у цієї інформації є і другий розпорядник — це Мінекології. Довелося звертатися до урядовців і зрештою вдалося отримати документи та з’ясувати, що жодних досліджень на острові Оболонський не проводили. У документи просто вписали опис сусіднього острова. Понад те, там міститься неправдива інформація, що острів озеленений лише на 25%, хоча до початку робіт він був повністю зелений. І це видно на фото.

 

Фото: «Хрещатик»

Таким чином, коли чиновники пишуть про те, що острів стане вдвічі зеленішим, це означає, що хтось просто «озелениться» на озелененні.

Якщо говорити про оцінку впливу на довкілля та документи, які мали б бути доступні, але нині приховані, — то таких має бути десь близько 6000.

У війну в країні проводять масові заходи, й це цілком нормально, коли йдеться про тилові громади.

Але разом із тим урядовці заблокували можливість отримання документів, які є в електронному вигляді. При цьому вони позиціюють Україну міжнародним партнерам як «державу у смартфоні».

Загрозу для довкілля та держави становить не висновок з оцінки впливу на довкілля, який приховують, а діяльність, що буде проводитися під прикриттям цього висновку. Як наслідок дерегуляції, в Україні не існує ефективної системи державного контролю, що захищає і від порушень при проведенні оцінки впливу на довкілля, і при наступному врахуванні ОВД під час будівництва. Захист довкілля тримається на небайдужій громадськості та журналістах.

Закрити чи критично обмежити доступ до такої документації після проведення громадських обговорень — все одно що знищити систему громадського та журналістського контролю.

Поки активісти чи журналісти отримають інформацію, то рятувати, цілком можливо, вже не буде що.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
460
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду