КЖЕ винесла публічний осуд рівненському виданню за незбалансованість та упередженість

КЖЕ винесла публічний осуд рівненському виданню за незбалансованість та упередженість

2 Серпня 2024
1084
2 Серпня 2024
20:45

КЖЕ винесла публічний осуд рівненському виданню за незбалансованість та упередженість

1084
«Рівненські новини» відповіли КЖЕ, що «не мають нічого пояснювати самоназваним комісіям» і «не мають наміру реагувати на скарги жовтої преси».
КЖЕ винесла публічний осуд рівненському виданню за незбалансованість та упередженість
КЖЕ винесла публічний осуд рівненському виданню за незбалансованість та упередженість

Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд інтернет-виданню «Рівненські новини» та дружнє попередження виданню «Про Рівне» через порушення збалансованості та неупередженості подання інформації у їхніх матеріалах. Про це йдеться на сайті КЖЕ.

14 травня 2024 року до Комісії надійшла скарга від Агенції журналістських розслідувань «Четверта влада» на матеріал інтернет-видання «Про Рівне» за авторством журналістки Ольги Ферар «Депутат Рівнеради спростував зв’язки з волинським бізнесменом» від 23 листопада 2023 року. Аналогічний матеріал також з’явився в інтернет-виданні «Рівненські новини».

Матеріал «Про Рівне» за своєю формою є спростуванням попереднього матеріалу «Четвертої влади» про зв’язки депутата Рівненської міської ради Святослава Стельмащука з бізнесменом Леонідом Ткачуком.

Матеріал «Рівненських новин» є аналогічним до матеріалу Ольги Ферар. Втім, до нього додано окремий абзац з роздумами про «жовту пресу» та поширення неї фейків, а також зображення логотипу «Четвертої влади» з написами: «Обережно! Жовта преса! Фейки! Скандали! Провокації!».

«Четверта влада» вважає, що використання певних словесних конструкцій в обох матеріалах містить фактологічні звинувачення медіа у порушенні професійних стандартів та законодавства, які не підтверджуються відповідними фактами у цих матеріалах. «ЧВ» також вважає, що ця публікація  не містить жодних пояснень або точки зору журналістів, які стали об’єктом критики, та стверджує, що до її представників не зверталися за коментарем. Організація-заявниця вважає, що це свідчить про порушення вимог пунктів 9 та 10 Кодексу етики українського журналіста.

Комісія звернулася до обох онлайн-медіа з проханням про коментар. «Рівненські новини» відповіли, що «не мають нічого пояснювати самоназваним комісіям» і «не мають наміру реагувати на скарги жовтої преси».

«Про Рівне» у своїй відповіді зазначило, що «Четверта влада» викривила дії депутата Стельмащука в сесійній залі, що «жодних аргументованих і реальних зв’язків депутата з вчиненням можливих злочинів журналісти не навели» і що у своєму матеріалі видання «об’єктивно використало оціночне судження щодо роботи «Четвертої влади», її методів морального тиску на героїв їх матеріалів з натяком на серйозні звинувачення, які формують у читача хибну думку».

КЖЕ пише, що може погодитися із «Про Рівне» щодо потреби належніше обґрунтувати зв’язок Стельмащука та Ткачука, якого «Четверта влада», попри наданий їй коментар, надалі називала «товаришем депутата». Докази цього зв’язку «ЧВ» навела вже у наступному матеріалі — їх варто було вказати в основному матеріалі, аби уникнути обґрунтованих звинувачень у порушенні стандартів. Тож частина оціночних суджень «Про Рівне» може вважатися такою, що має фактичну основу, пише КЖЕ.

Водночас, у тезі про мету первинного матеріалу «Четвертої влади» Ольга Ферар перевищила межі критики, не навівши доказів про те, що розслідування онлайн-медіа було зроблене «для того аби отримати міжнародне фінансування на оплату їх роботи від платників податків міжнародних грантодавців». Журналістка також мала б звернутися до представників «Четвертої влади» за коментарем. Цим самим матеріал «Про Рівне» порушив вимоги пунктів 9 та 10 Кодексу етики українського журналіста — відокремлення фактів та суджень і балансу думок.

«Рівненські новини» до передрукованого матеріалу «Про Рівне» додали окремий абзац, який додатково створює упереджене ставлення до «Четвертої влади» як до медіа, що пише замовні матеріали. «Ці оціночні судження не містять під собою жодного фактичного підґрунтя та не можуть бути виправдані критикою видання в рамках обговорення дотримання ним стандартів журналістської етики. Отже, «Рівненські новини» також припустилися грубих порушень Кодексу щодо збалансованості та неупередженості подання інформації», — резюмує КЖЕ.

В підсумку, Комісія вважає, що обидва матеріали порушують вимоги пунктів 9 та 10 Кодексу етики українського журналіста. Комісія висловлює журналістці Ользі Ферар та виданню «Про Рівне» дружнє попередження з огляду на готовність співпрацювати. Водночас, Комісія висловлює публічний осуд виданню «Рівненські новини» з огляду на грубість вчинених порушень.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1084
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду