У  МОЗ спростували російський фейк про поширення гарячки Денге в Україні

У МОЗ спростували російський фейк про поширення гарячки Денге в Україні

30 Липня 2024
464
30 Липня 2024
13:51

У МОЗ спростували російський фейк про поширення гарячки Денге в Україні

464
МОЗ не повідомляло про загрозу поширення гарячки Денге в Україні. В Україні можуть фіксувати поодинокі «завезені» випадки — це не є свідченням масового поширення вірусу чи епідеміологічної загрози.
У  МОЗ спростували російський фейк про поширення гарячки Денге в Україні
У  МОЗ спростували російський фейк про поширення гарячки Денге в Україні

Міністерство охорони здоров’я спростувало інформацію про поширення гарячки Денге в Україні. Про це йдеться  у повідомленні на сайті МОЗ.

«У мережі поширюють неправдиву інформацію про розповсюдження гарячки Денге в Україні. Фактчекери VoxCheck розібрали фейк, який поширює російська пропаганда у телеграм-каналах. Як виявилось, вони перекрутили слова української лікарки-інфекціоністки, яка в особистому блозі розказала про симптоми гарячки Денге. Міністерство охорони здоров’я закликає українців бути обачними та перевіряти інформацію на офіційних ресурсах МОЗ», — ідеться у повідомленні.

У роз’ясненні зазначається, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Денге, раніше типова для регіонів Африки та Азії, зараз поширюється і на інші території.

Нині це захворювання є ендемічним (таким, що постійно існує на цій території) у більш ніж 100 країнах ВООЗ у регіонах Африки, Америки, Східного Середземномор’я, Південно-Східної Азії та Західно-Тихоокеанського регіону. Станом на червень 2024 року ВООЗ повідомила про понад 10 млн випадків з початку року. України серед цих країн немає.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань повідомляє, що  в материковій Європі у 2024 році зареєстрували випадки завезення вірусу з ендемічних районів у Німеччині, Італії та Франції, але досі не повідомлялося про автохтонні, тобто місцеві, випадки. Це означає, що гарячка спостерігається лише в тих пацієнтів, що раніше подорожували до ендемічних чи епідеміологічних районів.

Гарячка Денге — гостра інфекційна хвороба. Інкубаційний період триває 3–15 днів. Захворювання зазвичай починається раптово: з’являються озноб, головний біль, сильний біль у спині, крижах, хребті, суглобах (особливо колінних). Саму гарячку спостерігають у всіх хворих, температура тіла швидко підвищується до 39–40°C.

Основною загрозою поширення гарячки Денге в Європі є комарі aedes albopictus — «тигрові комарі». З-поміж іншого вони є носіями вірусу лихоманки Денге. Цей вид комарів фіксували у таких країнах ЄС як Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Мальта, Португалія, Румунія, Словенія та Іспанія. В Україні «тигрові комарі» поширені на території тимчасово окупованого Криму.

Північна межа їхнього поширення — в Угорщині, поблизу з українським Закарпаттям. Однак наразі причин для оголошення України ендемічним регіоном немає.

Міністерство охорони здоров’я не повідомляло про загрозу поширення гарячки Денге в Україні. В Україні можуть фіксувати поодинокі «завезені» випадки — це не є свідченням масового поширення вірусу чи епідеміологічної загрози.

Фото: «Бабель», Віктор Лякшко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
464
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду