Пішов із життя кінорежисер Олег Фіалко

Пішов із життя кінорежисер Олег Фіалко

28 Липня 2024
1628
28 Липня 2024
11:25

Пішов із життя кінорежисер Олег Фіалко

1628
На 79-му році життя помер український кінорежисер Олег Фіалко. Він відомий за фільмами «Повернення Баттерфляй» та «Імітатор», які принесли йому широке визнання. Фіалко був активним членом Спілки кінематографістів та залишив значний слід в українському кіно.
Пішов із життя кінорежисер Олег Фіалко
Пішов із життя кінорежисер Олег Фіалко

Помер відомий український кінорежисер Олег Фіалко (1946-2024). Місяць тому він відзначив свій 78-й день народження. Останні роки життя Фіалко провів за кордоном, де отримав підтримку від місцевих жителів, однак його тривала хвороба виявилася непереборною.

Про це повідомив колишній голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач на своїй фейсбук-сторінці. У розмові з «Детектор медіа» Сергій Тримбач підтвердив, що кінорежисер Олег Фіалко помер за кордоном.

Голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Борденюк також підтвердив у розмові з «Детектор медіа» смерть Олега Фіалка.

Він відзначив, що спілка всіляко сприятиме проводам Олега Фіалка, проте подробиці прощання поки невідомі.

«Олег завжди відчував пульс сучасного дихання. Він стратегічно дивився вперед… Ми були люди різних поколінь, але багато в яких речах ми в камертоні відчували один одного», — сказав Сергій Борденюк «Детектор медіа».

Відомо, що Сергій Борденюк спілкувався з Олегом Фіалком в його останній день народження.

«Світла Памʼять, Олеже Борисовичу Яскрава багатогранна незабутня особистість Назавжди залишиться в памʼяті розмова в останній ДН, де Ви, тяжко хворіючи, намагалися триматися колишнім Олегом. Вдячність спілчанам, які щиросердно допомагали Вам у цей період», — написав пан Сергій на своїй сторінці у фейсбуці.

Олег Фіалко здобув дві вищі освіти — кінознавчу та режисерську. За свою кар'єру він створив низку фільмів, серед яких «Повернення Баттерфляй» (1982), що розповідає про життя оперної співачки Соломії Крушельницької. Цей фільм приніс режисеру широке визнання завдяки психологічному глибинному підходу та майстерній роботі.

Серед інших помітних робіт режисера — соціальна драма «Пробивна людина», сатиричний фільм «Імітатор» (1990) та дослідження людських характерів у стрічці «Бич Божий» (1988).

Фіалко був активним членом Спілки кінематографістів, де його артистичні виступи та стратегічне мислення залишилися в пам'яті багатьох колег. У 2009 році його обрали заступником голови Спілки.

Олег Фіалко залишив значний слід в історії українського кінематографа. Його роботи продовжують надихати нові покоління кіномитців.

Зокрема український режисер та сценарист Наріман Алієв назвав Олега Фіалка своїм учителем.

«На 79 році пішов з життя кінорежисер та сценарист Олег Борисович Фіалко. Він був моїм вчителем, наставником та в багатьох речах орієнтиром. Він був хорошою людиною з якою мені дуже пощастило по життю.  Дякую Вам за все. Спочивайте з миром», — написав Алієв.

Нагадаємо, на початку 2024 року стало відомо, що помер польський кінорежисер Януш Маєвський родом зі Львова.

Читайте також

Фото: Наріман Алієв/фейсбук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1628
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду