День енергетичного бабака, або Скоро ми всі будемо російським ІПСО

День енергетичного бабака, або Скоро ми всі будемо російським ІПСО

26 Липня 2024
300
26 Липня 2024
16:21

День енергетичного бабака, або Скоро ми всі будемо російським ІПСО

300
Памʼятаєте, тиждень тому ми сиділи без світла по 15-18 годин?
День енергетичного бабака, або Скоро ми всі будемо російським ІПСО
День енергетичного бабака, або Скоро ми всі будемо російським ІПСО

У четвер директор Центру дослідження енергетики Oлександр Харченко заявив, що 16 липня на Південноукраїнській атомній електростанції (ПАЕС) згоріли два трансформатори струму.  А в пʼятницю в Раді була година запитань до уряду і депутат-«слуга» Костюк запитав у міністра енергетики, що тут от, мовляв, всякі вкиди йдуть, журналісти якогось експерта цитують, то чи правда це.

«Там вчора Стратком опублікував спростування, що все це є фейк. Саме цікаве, що спершу ця інформація зʼявилась на російських каналах. Тобто російські канали… бо ми навіть коли даємо комунікацію, ми ніколи не вказуємо обʼєкт, не вказуємо конкретну станцію чи підстанцію, ми даємо більш загальну комунікацію», — відповів Галущенко.

«На російському каналі зʼявилась ця інформація про Південноукраїнську станцію. Потім... я навіть не хочу коментувати цих експертів, воно залетіло в український медіапростір. Це неправда, блок в мережі і працює. Питання для чого це робиться, але я думаю, ми його переадресуємо компетентним органам, які мають працювати з тими людьми і питати, нащо вони вносять в наш медіапростір російські наративи», — наголосив міністр.

Ну лякати журналісті та експертів спецслужбами — це, звісно, аж ніяк не наслідування країни, з якою воюємо. Списувати всі свої проколи на російську ІПСО — це вже стала традиція Міненерго. Тим більше, коли йдеться про улюблену атомку міністра. Розвивати треба тільки її, бо ніде так не зручно красти. Ми будуємо два нові атомні блоки замість вкластися в газові турбіни та децентралізовану генерацію.

Але вчора Ярослав Железняк у своєму телеграмі опублікував відповідь на депутатський запит до «Укренерго». В цій відповіді йому підтвердили «позаштатну подію», яка сталася на Південноукраїнській АЕС 15 липня.

«15 липня 2024 року на Південноукраїнській АЕС працював один блок до моменту його відключення о 23:58, після чого жоден блок на Південноукраїнській АЕС не знаходився в роботі. Ввечері 16.07.2024 на Південноукраїнській АЕС блок включено в мережу після усунення дефектів на ошинуванні та вимикачів 330 кВ блочного трансформатора», — йдеться у відповіді.

«Внаслідок цього відключився перший енергоблок із навантаженням 1000 МВт, а також три лінії електропередач. Сталося коротке замикання вимірювального трансформатора струму з наступним руйнуванням та загорянням. Як наслідок у південно-східному регіоні були уведені графіки аварійних відключень, а в центральних регіонах, зокрема і в місті Києві, суттєво збільшився час відключення споживачів від енергомережі», — написав Железняк.

Здавалось би, вже нічим крити. Можна просто закрити обличчя руками від сорому.  Але ні… міністерство продовжує стояти на своєму, … що це російський фейк.

«Жодного відключення силового трансформатора, про яке йшлося в розповсюдженому фейку, на станції не було. Якби така подія сталась, це унеможливило би видачу електроенергії і дійсно призвело би до необхідності зупинити атомний блок», — написали в Міненерго.

Я не знаю, як у кого, але в мене новини від Міненерго скоро перейдуть у розряд новин від Арестовича. А, ну і між колег уже виникає сталий жарт: хто сьогодні працює російським ІПСО.

UPD. Апофігей феєрії — аварію підтвердило МАГАТЕ.

Навздогін попередньому посту. Поки я бігала по роботі, російське ІПСО взяло в заручники МАГАТЕ, видало під їх іменем пресреліз, де підтвердило поломки на ПАЕС, і руками Енергоатому звільнило директора ПАЕС.

Отакий-то гігават електроенергії і жодного поламаного генератора. Кажуть, ротації в Кабміні відклали до осені. Так от, одну можна вже не відкладати. Якщо, звісно, президент не хоче мати ще одну берлінську підставу. І щоб у General Electric не втрачали свідомість від вартості костюмів просящих. А… Як ви памʼятаєте, «мивсьоврьотє» і нас треба здати спецслужбам.

Тетяна Ніколаєнко, журналістка «Цензор.НЕТ»

Текст публікується з дозволу авторки, оригінали за посиланням тут і тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
300
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду