За червень — липень 2024 року Росія вчинила п’ять злочинів проти медіа та журналістів в Україні

За червень — липень 2024 року Росія вчинила п’ять злочинів проти медіа та журналістів в Україні

24 Липня 2024
199
24 Липня 2024
15:04

За червень — липень 2024 року Росія вчинила п’ять злочинів проти медіа та журналістів в Україні

199
За два роки й п'ять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 607 злочинів проти журналістів та медіа в Україні
За червень — липень 2024 року Росія вчинила п’ять злочинів проти медіа та журналістів в Україні
За червень — липень 2024 року Росія вчинила п’ять злочинів проти медіа та журналістів в Україні

За червень — липень 2024 року ІМІ зафіксував п’ять злочинів проти медіа та журналістів, які вчинила Росія: викрадення та поранення журналістів, трансляція російської пропаганди на окупованій території України та юридичний тиск. Такими є дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює Інститут масової інформації.

За два роки й п'ять місяців з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 607 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Станом на 24 липня, за даними ІМІ, в Україні загинули 82 медійники, 10 з них — під час виконання професійної діяльності.

Росіяни вдруге викрали журналістку Жанну Кисельову в тимчасово окупованій Каховці (Херсонська область). Її викрали 27 червня з власної квартири, місце перебування журналістки нині невідоме. Вперше російські військові викрали Жанну Кисельову у вересні 2022 року і майже місяць тримали її «на підвалі». Після звільнення вона продовжила жити в окупованому місті.

Двоє харківських фотографів отримали поранення під час обстрілу російської артилерії 19 липня в районі Торецького напрямку на Донеччині. Ольга Ковальова отримала осколкове поранення підпахвової, надключичної, надгрудної ділянок та руки, перелом грудної клітки. Вона була госпіталізована. Владислав Краснощок отримав контузію. Того дня фотографи працювали з артилеристами Збройних сил України.

У Росії суд заочно засудив власника видання «Гордон» Дмитра Гордона до 14 років ув'язнення. Другий Західний окружний військовий суд у Москві визнав Гордона винним у справі про: заклики до розв'язання агресивної війни; підбурювання до ненависті із загрозою застосування насильства; публічні заклики до виправдання тероризму; поширення «фейків» про російську армію з мотивів політичної ненависті.

Справу проти Гордона порушили через його відеозвернення, опубліковане в березні 2022 року, «Валіть Путіна та Лукашенка — Україна вже перемогла!». У ньому він звернувся до росіян та білорусів, де сказав про «масштабну війну», розпочату Росією проти України, обстріли українських міст. Він зазначив, що Україна виграла, весь світ об’єднався заради допомоги Україні, запровадив санкції, що росіян «відрізали від усього цивілізованого світу». Гордон закликав росіян виходити на вулиці своїх міст і казати: «Ні війні!» та «Ні Путіну!».

Також, за версією звинувачення, Гордон «закликав США розпочати агресивну війну проти Росії із застосуванням ядерної зброї».

В окупованому Мелітополі Запорізької області почало мовлення пропагандистське релігійне радіо від Російської православної церкви «православне радіо «Вєра». Пропагандисти стверджують, що радіостанція «покликана об'єднувати вірян, допомагаючи знайти в житті найголовніше — віру, надію та любов».

Читайте також: Держкомтелерадіо виявив 70 пропагандистських видань антиукраїнського змісту. Моніторинг роботи відомства за 1-ше півріччя 2024 року

Фото: колаж ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
199
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду