Померла Ірина Фаріон

Померла Ірина Фаріон

19 Липня 2024
1133
19 Липня 2024
23:32

Померла Ірина Фаріон

1133
Медики зробили все можливе, але поранення було несумісне з життям
Померла Ірина Фаріон
Померла Ірина Фаріон

Сьогодні 19 липня у Львівській лікарні померла мовознавиця і колишня нардепка Ірина Фаріон. Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий.

«Стало відомо, що Ірина Фаріон померла в лікарні. Медики зробили все можливе, але поранення було несумісне з життям.

Громада Львова висловлює щирі співчуття родині та всім, хто її знав і любив. Це дуже страшно і жахливо.Дякую правоохоронним органам, які активно працюють над цим. Замовник також має бути відомим і нести повну відповідальність», - написав Садовий.

Також про смерть Фаріон повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. Він повідомив, що нападника ще шукають. 

«Дуже прикро, але, попри всі зусилля медиків, врятувати Ірину Фаріон не вдалося. Щирі співчуття рідним, близьким та учням Ірини Дмитрівни. Пошуки нападника ще тривають», - написав Козицький.

У пресслужбі Першого медичного обʼєднання Львова підтвердили інформацію про смерть мовознавиці, передає Інтерфакс-Україна. 

Керівниця анестезіологічної служби Першого медобʼєднання Львова Наталя Матолінець розповіла, що Ірина Фаріон була в критичному стані із важкою проникаючою вогнепальною травмою головного мозку
«Відразу була взята в операційну, була проведена операція, і навіть перевели в реанімаційне відділення для продовження лікування. Проте, серце пацієнтки не витримало», - розповіла Матолінець.

Після інформації про загибель Ірини Фаріон правоохоронці перекваліфікували справу в умисне вбивство.

«Ірина Фаріон, поранена сьогодні у Львові, від отриманих травм померла в лікарні. Злочин перекваліфіковано на ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання — позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років. Правоохоронці вживають усіх необхідних заходів для встановлення особи та затримання зловмисника», - йдеться у повідомленні Національної поліції. 

Ірина Фаріон народилася 29 квітня 1964 року у Львові. Вона мовознавиця, професорка Національного університету «Львівська політехніка», членкиня політради ВО «Свобода», народна депутатка України VII скликання (2012— 2014 року), а також двічі була депутаткою Львівської облради від ВО «Свобода».

Нагадаємо, що сьогодні 19 липня на вулиці Масарика у Львові скоїли замах на мовознавицю і колишню нардепку Ірину Фаріон.

Згодом міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що напад на Ірину Фаріон кваліфіковано як замах на умисне вбивство. Стан потерпілої тяжкий, лікарі борються за її життя.

29 травня Львівський апеляційний суд постановив поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Львівської політехніки, а також стягнути на користь науковиці середній заробіток за період вимушеного прогулу — 123 тисячі 927 гривень. Вже 11 червня стало відомо, що мовознавицю офіційно поновили на посаді.

15 листопада 2023 року Національний університет «Львівська політехніка» розірвав трудову угоду з Іриною Фаріон «за вчинення аморального проступку».

Перед цим Ірина Фаріон в інтерв’ю журналістці Яніні Соколовій, що вийшло на ютубі 4 листопада 2023 року, висловила свої міркування про російськомовних бійців полку «Азов», заявивши, що не може назвати українцями військових, якщо ті говорять російською. 

Ці слова викликали хвилю обурення в соцмережах. У Львові студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити мовознавицю Ірину Фаріон з Львівської політехніки. 

Після звільнення Ірина Фаріон подала позов до суду, щоб оскаржити рішення керівництва навчального закладу. Втім, 12 лютого Фаріон програла суд у справі поновлення на посаді професорки Львівської політехніки.

Тим часом Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження за кількома статтями Кримінального кодексу та призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій мовознавиці.

Фото: Андрій Садовий/Telegram

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1133
Читайте також
19.07.2024 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
1 289
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду