Журналісти знайшли українських військових, які зняли з дрона, як росіянин добиває пораненого

Журналісти знайшли українських військових, які зняли з дрона, як росіянин добиває пораненого

18 Липня 2024
1554
18 Липня 2024
20:52

Журналісти знайшли українських військових, які зняли з дрона, як росіянин добиває пораненого

1554
Російські пропагандисти стверджували, що на цьому відео зображені бійці ЗСУ
Журналісти знайшли українських військових, які зняли з дрона, як росіянин добиває пораненого
Журналісти знайшли українських військових, які зняли з дрона, як росіянин добиває пораненого

У розпорядженні журналістів опинився оригінал відео, на якому російський військовий вбиває свого пораненого товариша по службі пострілом у голову.  Російські пропагандисти стверджували, що на цьому відео зображені бійці ЗСУ, і називали ці кадри ознакою «фашизму». Однак оригінальне відео, яке вивчили журналісти, свідчить: на зйомках — російські, а не українські військові. Про це йдеться у матеріалі  проєкту розслідувань «Системи» і «Настоящего Времени». 

У матеріалі йдеться, що російські пропагандисти щосили намагались  переконати глядачів, що інцидент стався в лавах ЗСУ.

Однак численні факти вказують на те, що на відео зображені саме російські військові й «фашистами» російські ведучі назвали своїх співвітчизників.

Журналісти «Системи» ознайомилися з оригіналом відео у великій роздільній здатності. Його передали військовослужбовці 118 бригади ЗСУ, які й запустили дрон. Вони також передали зйомку з камери від першої особи (FPV) дрона, який завдавав удару: зйомка зафіксувала момент ураження.

На оригінальному відео можна розглянути деталі.

Бойовий дрон влучає в одного з військовослужбовців Росії, після чого оператор, який знімає військових з висоти, укрупнює план і кілька секунд досить близько знімає пораненого військового.

На його формі не видно шевронів або інших знаків, що вказують на конкретний підрозділ, але коли він згинається від болю, з-під камуфляжних штанів визирає смужка спідньої білизни.

По всій довжині гумки чітко видно повторюваний напис BOKAI. Це досить поширений у Росії недорогий бренд спідньої білизни.

Чоловічі труси BOKAI рівно з таким написом на гумці можна знайти на найбільших російських маркетплейсах (Оzon.ru, Yandex market, Wildberries), а також у магазинах текстилю з Іванівської області: часто виробником або продавцем зазначають сайти «Ів-текс» або «Любимый Василек Ивановский Трикотаж».

«На відео також можна детально роздивитися автомат, з якого військовий застрілює товариша по службі.

Чорний корпус автомата з характерною різьбою зверху — це впізнавана модель автомата АК-12. Це одна з новітніх моделей російських «Калашникових», яку запустили у виробництво у 2018 році і допрацьовували вже під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

На російських військових ресурсах можна знайти відео, які свідчать про те, що новітні АК-12 використовували російські військові під час штурму Роботиного — саме в цій місцевості зняте відео», — йдеться у матеріалі.  

Журналісти зазначають, що після втрати товариша по службі двоє військових продовжили тікати по дорозі, а камера дрона зняла спалену БМП, яка лежить на перехресті, вочевидь, не перший день.

Український оператор дрона зі 118 бригади з позивним «Шустрий», який і зняв відео з убивством, розповів у коментарі «Настоящему Времени», як він побачив цих військових.

За його словами, отримавши сигнал про те, що поруч є російські військові, він підлетів і побачив чотири тіла, що лежали в траншеї. 

Один із російських військових був точно мертвий, а троє інших, за судженням «Шустрого», ні: навколо них не було крові і не літали мухи.

Незабаром ці троє військових почули звук іншого FPV-дрона, що підлітав, підскочили і побігли від нього. Спочатку побіг тільки один із них, а двоє залишалися сидіти в траншеї. Нарешті перший щось прокричав тим, хто залишився, і всі вони побігли дорогою в бік «своїх».

Український FPV-дрон вдарив по тому з них, хто біг у центрі. 

«Було видно, що він не встане, що йому перебили ноги і що евакуація до нього туди сто відсотків не доїде. Поруч пробігав його побратим, і він показав йому рукою, мовляв, добий мене, будь ласка. І той без жодного співчуття взяв і моментально його прихлопнув. Я був трохи шокований. Це ж твій побратим. А ти його береш і так убиваєш. Могли б постаратися хоча б у кущі його відтягнути», - каже «Шустрий».

«Тихоня», який керував тим самим FPV-дроном і завдав зафіксованого на відео удару, каже, що двоє військових, які лишилися живими, втекли і намагалися ховатися в кущах і посадках. 

Незабаром ЗСУ завдали по них удару іншим дроном. 

«Шустрый» стверджує, що ніхто з трьох російських військових, які потрапили на відео, не вижив. 

Однак редакції не вдалося підтвердити інформацію про загибель двох решти членів групи.

«Шустрый» розповідає, що іноді російські військові, отримавши поранення і знаючи, що їх не будуть евакуювати, закінчували життя самогубством на місці: «Бувають випадки, коли вони самі себе вбивають від безвихідної ситуації. Або гранатою, або просто пострілом у голову. Потрібна досить сильна жилка, щоб так зробити».

Нагадаємо, що раніше в ефірі пропагандистського телеканалу “Россия 24″ продемонстрували відео, на якому солдат російської армії добиває свого пораненого “товариша”. Глядачам країни-агресорки оголосили, що на відео - українські військовослужбовці.

Фото: скриншот 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1554
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду