Тарас Кузьо: Війна проти України почалася в Криму, і вона закінчиться в Криму

Тарас Кузьо: Війна проти України почалася в Криму, і вона закінчиться в Криму

14 Липня 2024
1075
14 Липня 2024
18:08

Тарас Кузьо: Війна проти України почалася в Криму, і вона закінчиться в Криму

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
1075
Політолог випустив нову книгу, присвячену окупації півострова.
Тарас Кузьо: Війна проти України почалася в Криму, і вона закінчиться в Криму
Тарас Кузьо: Війна проти України почалася в Криму, і вона закінчиться в Криму

Американська фундація Джеймстаун випустила дослідження «Крим: там, де російська війна почалася і там, де Україна виграє». Зробив дослідження професор Києво-Могилянської академії, британський політолог українського походження Тарас Кузьо. 

«Назва цієї книги така, бо війна проти України почалася в Криму, і вона закінчиться в Криму, - пояснює  Тарас Кузьо “Детектору Медіа”, - Коли Україна демілітаризує Крим, що вона робить успішно, Путін муситиме вивести війська.   Ця робота є оновлення  мого дослідження 2010 року, коли Віктор Янукович прийшов до влади  Вона отримала розголос у 2014 році, адже я  передбачив окупацію Криму за чотири роки до того, як це сталося. Ми бачимо, що політика Росії в Криму — деукраїнізація, геноцид кримських татар тощо — була перенесена на окуповані території півдня і сходу України». 

Неадекватна відповідь Заходу на вторгнення в Грузію в 2008 році і наступне вторгнення в Крим і південно-східну Україну змусили Путіна повірити, що Захід надто «слабкий і розділений» і його можна легко «купити», відзначає автор. 

На думку Тараса Кузя, яку він висловив у своєму дослідження,  культурне, військове та геополітичне значення Криму підкріплюється його надзвичайною важливістю в розумінні Путіним власної ролі «збирача та об’єднувача російських земель». Крим є попередженням про те, до чого може призвести десятиліття російської окупації, оскільки півострів став випробувальним полігоном для репресивної русифікаційної та деукраїнізаційної політики Кремля. Найбільш кричущими з цих актів є звірства, вчинені проти кримських татар та інших груп меншин 

Розуміння того, як Крим було вкрадено в України, як оперативно, так і дипломатично, створює основу для концептуалізації того, як можна було уникнути аншлюсу Москви та вторгнення 2022 року. Кузьо підкреслює, що анексія 2014 року стала можливою завдяки проникненню Кремля та кооптації політичних, безпекових і військових інституцій України. 

В дослідженні робиться висновок:  «Щоб Україна перемогла армію Путіна, їй потрібні боєприпаси в такому масштабі та за графіком, які Захід досі або не міг, або не хотів забезпечити. Майбутнє України може залежати від результатів президентських виборів у США 2024 року, оскільки європейської зброї Києву не вистачить, щоб повернути собі вкрадену територію».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1075
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду