Генеральні секретарі ООН та НАТО засудили ракетний обстріл Росії по містах України

Генеральні секретарі ООН та НАТО засудили ракетний обстріл Росії по містах України

9 Липня 2024
892

Генеральні секретарі ООН та НАТО засудили ракетний обстріл Росії по містах України

892
В ООН наголосили, що «особливо шокують» удари Росії по Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» у Києві.
Генеральні секретарі ООН та НАТО засудили ракетний обстріл Росії по містах України
Генеральні секретарі ООН та НАТО засудили ракетний обстріл Росії по містах України

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш засудив масовану ракетну атаку Росії по українських містах, зокрема удар по київській дитячій лікарні «Охматдит». Про це йдеться в заяві речника Генсека ООН Стефана Дюжарріка.

«Генеральний секретар ООН рішуче засуджує ракетний обстріл Росією житлових будинків і цивільної інфраструктури по всій Україні, зокрема в містах Київ, Кривий Ріг, Дніпро та Покровськ. Повідомляється, що внаслідок обстрілу загинули десятки мирних жителів, у тому числі діти, і ще понад 150 отримали поранення», — йдеться в заяві.

В ООН наголосили, що «особливо шокують» удари Росії по Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» у Києві, яка є найбільшим педіатричним закладом в Україні, та по ще одному медичному закладу у столиці.

«Удари по цивільних особах і цивільних об'єктах заборонені міжнародним гуманітарним правом, і будь-які такі атаки є неприйнятними та мають бути негайно припинені. Генеральний секретар ООН висловлює глибокі співчуття сім'ям усіх жертв і бажає якнайшвидшого одужання пораненим», — наголошується в заяві.

Також Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг засудив ракетні обстріли Росією українських міст. Про це він заявив, прибувши до Пентагону на зустріч із міністром оборони США Ллойдом Остіном, повідомляє «Європейська правда».

«В Україні Росія продовжує свою жорстоку війну. Лише сьогодні ми стали свідками жахливих ракетних атак на українські міста, в результаті яких загинули невинні цивільні, в тому числі діти. Я засуджую ці жахливі атаки», — сказав він.

Столтенберг додав, що саміт у Вашингтоні ухвалить рішення щодо подальшого посилення підтримки України.

Нагадаємо, що Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк засудив смертоносну хвилю ракетних ударів Росії по густонаселених районах України, від яких насамперед постраждали Київ, Кривий Ріг, Покровськ та Дніпро.

8 липня російська армія під час масованого обстрілу країни вчинила черговий воєнний злочин, обстрілявши дитячу лікарню «Охматдит», ще один медзаклад та житлові будинки в столиці і в Кривому Розі. 

СБУ встановила, що по «Охматдиту» росіяни вдарили ракетою Х-101. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 438 ККУ (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством).

Президент Володимир Зеленський повідомив, що росіяни запустили понад 40 ракет різних типів та атакували Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ. 

Підтримати «Охматдит» можна переказавши кошти безпосередньо медичному закладу або за реквізитами для фонду, вказаними на сайті лікарні.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до низки міжнародних організацій із закликом відреагувати на російський обстріл медичного закладу. 

Тим часом російські пропагандисти почали виправдовувати черговий терористичний акт російських злочинців, поширюючи відповідні фейки

У Києві та Кривому Розі 9 липня оголосили днем жалоби у зв'язку з російським масованим ракетним ударом по Україні 8 липня. 

Станом на ранок 9 липня у Києві кількість постраждалих від вчорашнього російського ракетного удару зросла до 117 осіб, 27 осіб загинули. Серед загиблих 4 дітей. 

Читайте також:  Частину журналістів поліція не пустила на територію «Охматдиту», щоб вони не робили «сюжети на крові дітей» 

Фото: Антоніу Гутерреш / Wikimedia Commons

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду