У червні експерти ІМІ зафіксували 13 випадків порушень свободи слова в Україні

У червні експерти ІМІ зафіксували 13 випадків порушень свободи слова в Україні

8 Липня 2024
703

У червні експерти ІМІ зафіксували 13 випадків порушень свободи слова в Україні

703
З них 11 випадків не були пов'язані з російською війною проти України.
У червні експерти ІМІ зафіксували 13 випадків порушень свободи слова в Україні
У червні експерти ІМІ зафіксували 13 випадків порушень свободи слова в Україні

У червні 2024 року експерти Інституту масової інформації в межах щомісячного моніторингу «Барометр свободи слова» зафіксували в Україні 13 випадків порушення свободи слова. Серед російських злочинів — викрадення журналістки та закриття медіа внаслідок війни.

Унаслідок важкого поранення від влучання російського КАБа на фронті 10 червня загинув капітан, фотограф Медіацентру Управління стратегічних комунікацій Збройних сил України Арсен Федосенко. 

27 червня росіяни вдруге викрали в тимчасово окупованій Каховці на Херсонщині місцеву журналістку Жанну Кисельову. Її місцезнаходження нині невідоме. Вперше журналістку викрали 19 вересня 2022 року з власної квартири в центрі міста. 3 жовтня з повідомлення Каховської міської територіальної громади стало відомо, що російські окупанти відпустили журналістку. Вона багато років очолювала району газету «Каховська зоря», боролася за її роздержавлення

Про тимчасове припинення мовлення на час воєнного стану повідомила сумська телекомпанія СТС. Таке рішення пов’язане з відсутністю реклами, скороченням штату через евакуацію частини працівників та мобілізацію. 

Як зауважили в ІМІ, внаслідок повномасштабного російського вторгнення щонайменше 235 українських медіа вимушені були закритися, релокуватися чи припинити мовлення.

Упродовж червня експерти також зафіксували 11 порушень свободи слова, що не пов'язані з російською війною проти України. 

Так, уперше з 2019 року в Україні вбили журналіста. Вдень 18 червня в Шевченківському районі Києва невідомий стріляв у Садикова. У ніч проти 2 липня він помер у лікарні. Того ж дня пресслужба Київської міської прокуратури повідомила, що правоохоронці змінять статтю для підозрюваних із замаху на вбивство на умисне вбивство, вчинене на замовлення та за попередньою змовою групою осіб.

Журналістка Анна Калюжна заявила про погрози вбивством та зґвалтуванням їй та її батькам через критику допису телеведучої Яніни Соколової, яка написала, що на фронт «терміново потрібні резерви». За словами воєнкорки, погрози пролунали після конфлікту з командиром одного з батальйонів 3-ї ОШБр Дмитром Кухарчуком. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом погроз Калюжній.

Також у Києві, Одесі, Кривому Розі, Миколаєві та на Полтавщині зафіксували п’ять випадків перешкоджань. Журналістів просили залишити відкрите судове засідання, як-от журналістку медійного проєкту Watchers Аліну Кондратенко.

У Кривому Розі місцева влада заборонила журналістам знімати наслідки обстрілу росіянами міста 12 червня. Виконавча директорка онлайн-медіа «Перший Криворізький» Софія Скиба разом з іншими журналістами просили пояснити причину заборони, але пояснення не вдалося отримати. 

Водночас в Одесі на місці ранкової ракетної атаки 24 червня охоронці обмежували роботу кореспондента «ТСН» Сергія Осадчука. За його словами, невідомий чоловік назвався командиром підрозділу, що охороняє територію. Відомо, що місцеві журналісти отримали дозвіл на роботу на цьому цивільному об'єкті від військових із дотриманням усіх заходів безпеки.

У червні про цензуру також заявила редакція «Слідство.Інфо», коли з їхнього матеріалу про фортифікації на Харківщині, опублікованого 6 червня, просили видалити всі згадки про проблеми з відсутніми чи незавершеними укріпленнями.

Журналісти поспілкувалися з військовослужбовцями трьох різних бригад Сил оборони, які стримують наступ ворога в Харківській області. Із частиною з них командування провело «виховні бесіди» та порекомендувало не обговорювати з журналістами нічого, що стосується фортифікаційних укріплень.

Детальніше з повним моніторингом можна тут.

Нагадаємо, у травні експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 16 випадків порушень свободи слова. Серед російських злочинів 11 випадків: викрадення, обстріли телевеж та кібератаки. У квітні ІМІ помітили 19 випадків порушень.

Ілюстрація: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
703
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду