Безпекова угода України та Польщі передбачає спільний опір інформаційним загрозам та боротьбу з пропагандою

Безпекова угода України та Польщі передбачає спільний опір інформаційним загрозам та боротьбу з пропагандою

8 Липня 2024
583

Безпекова угода України та Польщі передбачає спільний опір інформаційним загрозам та боротьбу з пропагандою

583
Країни домовились також співдіяти у сфері кібербезпеки та проводити спільні історичні дослідження.
Безпекова угода України та Польщі передбачає спільний опір інформаційним загрозам та боротьбу з пропагандою
Безпекова угода України та Польщі передбачає спільний опір інформаційним загрозам та боротьбу з пропагандою

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали 8 липня у Варшаві безпекову угоду між двома країнами. Текст угоди опублікував Офіс президента.

Угода містить окремий блок, присвячений інформаційній безпеці та боротьбі з пропагандою.

Зокрема, обидві країни заявили про намір зміцнити свою співпрацю у підвищенні стійкості до загроз інформаційній безпеці, пропаганди та інших форм зовнішнього інформаційного маніпулювання та втручання (FIMI, foreign information manipulations and interference).

З цією метою країни проводитимуть спільну комунікацію, обмінюватимуться знаннями щодо найкращих практик та інструментів протидії дезінформації, зокрема на основі ШІ, а також організовуватимуть відповідні тренінги та проєкти медіаграмотності.

«Учасники визнають критичну важливість інформаційної безпеки в сучасну цифрову епоху. Удосконалення технологій, зокрема ШІ, призвело до збільшення таких загроз як пропаганда, зовнішнє інформаційне маніпулювання та втручання (FIMI), зокрема через дезінформаційні кампанії, що створює значні виклики для демократичних процесів, національної безпеки та соціальної єдності», — йдеться в тексті угоди.

Також угода передбачає співпрацю між країнами у сфері кібербезпеки. Зокрема, Польща продовжуватиме діяти як головний координаційний офіс міжнародного Талліннського механізму (TM), метою якого є координація розбудови цивільного кіберпотенціалу для допомоги Україні в самообороні її кіберпростору. Учасники разом виявлятимуть та стримуватимуть ворожі кібероперації, включно з кібершпигунством, гібридними атаками та загрозами критичній інфраструктурі.

Крім того, країни домовилися спільно працювати у сфері науки, технологій та вищої освіти. Зокрема, Україна та Польща проводитимуть спільні історичні дослідження і посилять співпрацю в пошуку та ексгумації жертв конфліктів, репресій і злочинів на території обох країн. Також підписанти співпрацюватимуть у розробці інструкцій для навчальних програм з історії в контексті відносин обох держав.

У безпековій складовій вперше з-поміж інших безпекових угод, які підписала Україна, йдеться про створення «українського легіону» на території Польщі з громадян України, які тимчасово проживають у Польщі та інших державах. Угода також вперше передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі.

Польща в угоді заявила про готовність підтримувати євроінтеграційні наміри України. Обидві країни працюватимуть над подальшими санкціями проти Росії, блокуванням шляхів для їх обходу, над притягненням до відповідальності винних в агресії та воєнних злочинах і для відшкодування Росією збитків

Нагадаємо, на сьогодні Україна уклала двосторонні безпекові угоди вже з 21 країною. Раніше було укладено аналогічні договори з Великою Британією, НімеччиноюФранцієюДанією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Норвегією та Ісландією, Японією, США, Естонією, Литвою  та Європейським Союзом. Ці угоди Україна підписала з партнерами на виконання декларації країн G7 про гарантії безпеки для України, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Фото: Офіс президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
583
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду