The Insider роздобув план зовнішньої розвідки РФ з «інформаційної війни» проти Заходу

The Insider роздобув план зовнішньої розвідки РФ з «інформаційної війни» проти Заходу

5 Липня 2024
2076

The Insider роздобув план зовнішньої розвідки РФ з «інформаційної війни» проти Заходу

2076
В інформаційній війні СЗР пропонує діяти нестандартно — працювати через інтернет і соцмережі, від імені фейкових громадських організацій, тиснути на емоцію страху людей перед невідомістю. Основною метою є поглиблювати внутрішні суперечності в суспільствах.
The Insider роздобув план зовнішньої розвідки РФ з «інформаційної війни» проти Заходу
The Insider роздобув план зовнішньої розвідки РФ з «інформаційної війни» проти Заходу

Російське видання The Insider опублікувало розслідування про плани дестабілізації політичної ситуації в Україні та країнах Заходу, які розробила Служба зовнішньої розвідки Росії (СЗР).

Розслідування базується на листуванні співробітників СЗР, які відповідають за «інформаційну війну» із Заходом, що опинилося в розпорядженні Insider. Хто саме роздобув листування і як воно потрапило до журналістів, вони не уточнюють.

Зокрема, журналісти роздобули аналітичну доповідь, яку готували представники СЗР для круглого столу, що пройшов 26 травня 2022 року в Раді Федерації РФ, на тему «Роль інформації у великому протистоянні Заходу; майбутнє інтернет-платформ у новій реальності».

Для інформаційного протистояння з Україною та Заходом документ пропонує застосовувати нестандартні методи впливу. Зокрема, розміщувати в інтернет-мережах головних «спонсорів» України матеріали нібито від імені проукраїнських громадських організацій з новими вимогами політичного, економічного, соціального характеру.

На українському напрямку роботи спецслужба пропонувала відмовитись від прямолінійної, відверто прокремлівської повістки, яка «все частіше приносить протилежний результат». А натомість зосередитись на поглибленні існуючих та створенні нових протиріч між українською владою та західними партнерами. Зокрема пропонувалось «ведення мережевих воєн у кіберпросторі ЄС» на тему українських біженців, соціальної підтримки їх, роздратування місцевого населення тощо.

Теми, «болючі для західного суспільства» — нелегальна міграція, інфляція, наплив біженців з України тощо — мали вкидатися від імені фейкових «радикальних українських і європейських сил». Останнє, як вважали в СЗР, дасть змогу «виключити будь-яку прив'язку до РФ» і «транслювати практично будь-які тези, пропагувати найбільш лівацькі ідеї та висувати вимоги політичного й економічного характеру аж до повного абсурду».

Документ пропонував поглиблювати внутрішні суперечності між правлячими елітами, підбурювати антиурядові виступи і «розгойдувати аморфну частину електорату», яка «націлена на психоемоційний вплив, внаслідок якого випробовуваний перебуває на межі божевілля з огляду на те, що відома й звична йому картина світу руйнується на очах стрімкими темпами».

При цьому наголошується, що заради втілення його в життя «міркуваннями моралі та моральності слід знехтувати».

СЗР пропонує розділити цільову аудиторію на дві частини — раціональну (20–30%) та емоційну (70–80%) — і для кожної з них вкидати в інформаційний простір свої сюжети. При цьому пропонують більше напирати саме не на раціональні аргументи, а на емоції, провокуючи внутрішні суперечності на Заході та розкол суспільства: «Звернення не до розуму, а до емоцій сприяє якнайшвидшому досягненню поставлених перед пропагандистською машиною цілей», — ідеться в документі.

Основний акцент вони планують робити на емоції страху. «Культивація страху за майбутнє, невпевненості в завтрашньому дні, неможливості будувати плани на перспективу, незрозумілості долі дітей і прийдешніх поколінь захльостує підсвідомість індивідуума панікою і жахом і в перспективі призведе до ескалації протестної активності та інших негативних наслідків», — ідеться у плані.

СЗР вважає, що трансляція «негативного» порядку денного через інтернет, соцмережі, месенджери — так звані «нові» ЗМІ — має безперечну перевагу, адже потік інформації, що обвалюється на реципієнта онлайн, істотно перевищує за обсягом і насиченістю щоденне навантаження професійних новинних теле- і радіоредакторів 25–30 років тому.

Як пише Insider, деякі подальші події показали, що методичка від СЗР повністю вкладалася в логіку наступних кампаній Кремля в Європі та США. Так, скажімо, у 2023 році в Парижі почали масово з'являтися антисемітські графіті, фотографії яких відразу поширювала кремлівська мережа ботів Doppelganger, котру пов'язують з ГРУ. Причому авторами графіті виявилися молдовани, пов'язані з прокремлівським політиком Іланом Шором. Та сама мережа Doppelganger поширювала фейкові цитати Бейонсе, Опри Вінфрі, Роналду та інших зірок із вимогами припинити допомогу Україні, голосом Тома Круза лякала терактами на майбутній Олімпіаді в Парижі.

У матеріалі також називають імена кількох працівників СЗР, які відповідають за «інформаційну війну» із Заходом. Вони діють під прикриттям Міжнародного центру безпеки «Миротворець», створеного в грудні 2020 року. Ключові фігури — 45-річний офіцер ФСБ і одночасно військовослужбовець військової частини СЗР № 33949 Михайло Колесов, співробітник СЗР Михайло Кульомін, його батько генерал Олександр Кульомін із 12-го головного управління Міноборони РФ, а також керівник науково-технічної служби ФСБ Едуард Чорновольцев. Ця служба курирує головний хакерський підрозділ ФСБ та Інститут криміналістики, який розробляв отруту «Новачок».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2076
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду