У Чернігові суд відмовив у позові бізнесмена до онлайн-видання «Челайн»

У Чернігові суд відмовив у позові бізнесмена до онлайн-видання «Челайн»

1 Липня 2024
929

У Чернігові суд відмовив у позові бізнесмена до онлайн-видання «Челайн»

929
Судовий позов проти команди «Челайн» подали через понад пів року після публікації сюжету.
У Чернігові суд відмовив у позові бізнесмена до онлайн-видання «Челайн»
У Чернігові суд відмовив у позові бізнесмена до онлайн-видання «Челайн»

У Чернігові Новозаводський районний суд повністю відмовив у позові бізнесмена з Чернігівщини Леоніда Яковишина до онлайн-видання «Челайн» та зобов’язав сплатити редакції судові витрати в 10 тисяч гривень, передає ІМІ.

Відповідне рішення суд ухвалив 21 червня 2024 року.

У повідомленні ІМІ йдеться, що в березні 2024 року ТОВ «Земля і воля», керівником якої є Леонід Яковишин, подало до суду проти редакції «Челайн». Він вимагав спростування недостовірної інформації, а також сплатити моральну шкоду в розмірі 200 тисяч гривень.

Ідеться про сюжет «Бобровицький синдром: мільйонер-латифундист хоче засудити бойового офіцера». Яковишин наполягав на спростуванні формулювання: «місцевий мільйонер-латифундист, якого підозрюють у державній зраді та звинувачують у співпраці з окупантами…».

У сюжеті йшлося про те, що Леонід Яковишин подав до суду на захисника Чернігівщини Олега Олешка, який на початку повномасштабного вторгнення просив у ТОВ «Земля і воля» техніку для оборони Чернігівської області. Яковишин техніку надав, але після деокупації Чернігівщини подав заяву про вчинення злочину через вилучену в лютому 2022 року техніку для оборони Бобровицької громади.

19 жовтня 2023 року Бобровицький районний суд після кількагодинного засідання постановив ухвалу — закрити кримінальне провадження у справі обвинуваченого підполковника ЗСУ Олега Олешка.

«Ми дуже здивувалися, коли дізналися про судовий позов від ТОВ “Земля і воля”, керівником якого є мільйонер Леонід Яковишин. Адже в нашому сюжеті не було жодних викривлень чи недостовірної інформації. Навпаки — коментарі спікерів були підкріплені відповідними документами, фотографічними та відеодоказами», — розповів Павло Солодовник.

Судовий позов проти команди «Челайн» подали через понад пів року після публікації сюжету.

Адвокат Леоніда Яковишина Андрій Данішевський заявив, що з рішенням суду вони не погоджуються і подаватимуть апеляцію.

«Озвучена виданням “Челайн” недостовірна інформація Новозаводським районним судом м. Чернігова була розцінена як оціночне судження автора публікації, а не як твердження про факт. Також у своєму рішенні суд зазначив, що оскільки позивач згідно норм чинного законодавства є публічною особою, то рівень критики до нього може бути вищим. Ми із згаданими висновками суду не згодні. Вважаємо, що видання “Челайн” поширило неправдиву інформацію маніпулятивного характеру, посягнуло на честь і гідність Леоніда Яковишина і має за це понести відповідальність. Тому ми будемо відстоювати свої порушені права в суді апеляційної інстанції», — зазначив адвокат.

У свою чергу редактор «Челайн» Павло Солодовник заявив, що розцінює судовий позов проти видання як тиск на свободу слова та спробу залякати журналістів видання.

Нагадаємо, раніше Хмельницький міськрайонний суд ухвалив додаткове рішення у справі за позовом заступника Хмельницького міського голови Василя Новачка до видання «Всім».

Читайте також: 

Фото ілюстративне 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
929
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду