WP роздобула докази, що десятки російських планерних бомб упали на території РФ

WP роздобула докази, що десятки російських планерних бомб упали на території РФ

1 Липня 2024
607

WP роздобула докази, що десятки російських планерних бомб упали на території РФ

607
The Washington Post отримала внутрішні документи влади Бєлгородської області Росії, які початково перехопила українська розвідка.
WP роздобула докази, що десятки російських планерних бомб упали на території РФ
WP роздобула докази, що десятки російських планерних бомб упали на території РФ

Американське видання The Washington Post роздобуло внутрішні документи влади Бєлгородської області РФ, які свідчать, що планерні бомби, які окупанти запускали по Україні, падали на території Росії. Про це йдеться в матеріалі The Washington Post.

Як пише видання, ці документи спершу перехопила українська розвідка, а потім їх передали WP. У документах вказані місця падіння бомб на російській території, розглядаються питання знешкодження та евакуації в разі надзвичайної ситуації.

Як свідчать документи, щонайменше 38 бомб, які Росія запустила по території України, впали в Бєлгородській області на кордоні з Україною між квітнем 2023 і квітнем 2024 року, хоча більшість із них не вибухнула.

Щонайменше чотири бомби впали на саме місто Бєлгород. Ще сім були знайдені в навколишніх передмістях. Найбільше — 11 бомб — впало в прикордонному Грайворонському районі, де деякі з них не вдалося знайти через «складну оперативну обстановку».

Більшість бомб виявили цивільні особи — лісники, фермери чи мешканці навколишніх сіл. Переважно Міністерство оборони РФ не знало, коли були запущені бомби, що вказує на те, що деякі з них могли лежати там протягом кількох днів, пише WP.

Незалежне російське видання Astra підтвердило, що багато інцидентів, описаних у документі, збігаються з тими, які інформацію про які воно отримало від місцевих органів влади та з повідомлень у місцевих медіа.

Місцева влада зазвичай мовчить про ці інциденти, повідомляє лише про «нещасні випадки», звинувачуючи в них українські обстріли, або просто замовчує різні вибухи, що прогриміли в регіоні, особливо останнім часом.

Astra підрахувала, що Росія випадково скинула понад сотню бомб на власну територію, а також на окуповані райони на сході України за останні чотири місяці — саме в той період, коли вона значно збільшила використання планерних бомб.

Російський уряд не відповів на прохання редакції прокоментувати документ або повідомлення про невдале застосування планерних бомб.

Читайте також:

Фото: наслідки падіння бомби в Бєлгороді, квітень 2024 / соцмережі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
607
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду