Про те, як важливо тримати зв'язок з минулим та майбутнім, сидячи в темному теперішньому

Про те, як важливо тримати зв'язок з минулим та майбутнім, сидячи в темному теперішньому

1 Липня 2024
429
1 Липня 2024
09:36

Про те, як важливо тримати зв'язок з минулим та майбутнім, сидячи в темному теперішньому

429
Тому що на «зараз» спиратися просто неможливо. Наше «зараз» зависло в повітрі і темряві.
Про те, як важливо тримати зв'язок з минулим та майбутнім, сидячи в темному теперішньому
Про те, як важливо тримати зв'язок з минулим та майбутнім, сидячи в темному теперішньому

Про майбутнє...

На фото праворуч зверху — Анна Шерман, яка ще до повномасштабної війни виношувала ідею Медіахолдингу мистецької періодики. Виношувала, коли я, на жаль, відвалилася від думок про високе-професійне-мистецьке на користь вирішення матеріальних і робочих питань «тут і зараз». Виношувала, коли ми всі (ну особисто я точно) впали в шок від початку великої війни.

Виношувала, коли я тинялася туди-сюди в спробі знайти своє місце в цій жахливій катастрофі. І виносила — на третьому році апокаліпсису в нас з'явився оновлений «Український театр» і оновлене «Кіно-Коло». Мабуть, тому що Ганна Ігорівна вміє, як ото на цьому фото,  дивитися кудись далі, ніж під ноги. А мистецька періодика в далекій перспективі — це і лінія оборони, і укріплення, і цеглинки в наш ментальний оборонний мур.

Про минуле...

А осьо на знимках внизу — перше число (дякую Володимиру Войтенку за мовно-правописну позицію) оновленого журналу «Кіно-Коло», на презентації якого я сьогодні була. Вже встигла прочитати майже весь випуск. На мій погляд, він вийшов більшою мірою ретроспективним, рефлексивним. По відчуттях, він про наше «вчора» різної давнини: і коли йдеться про повість Довженка, і коли йдеться про «Кисневий голод» Дончика, і навіть коли йдеться про кіномитців, які стали до зброї з початком повномасштабної війни.

Дивна річ: навіть там, де в тексті йдеться про майбутнє, про те, що буде після нашої Перемоги, мені все одно вбачається історія про минуле. Це ніби ми з минулого дивимося вперед, із ситуації «вчора» намацуємо обережний оптимізм, або просто мріємо. От Daria Leygonie-Fialko та Ekaterina Laskari, говорячи про сучасні тенденції і перспективи, все одно відштовхуються від спогадів того, що було «до», згадують перші дні шоку і розгубленості.

Можливо, тому що на «зараз» спиратися просто неможливо. Наше «зараз» зависло в повітрі і темряві (в буквальному сенсі цього слова, як на сьогоднішній презентації). І все, що відбувається: зйомки в блекаути, планування міжнародної дистрибуції, пошуки нових сценарних прийомів — набуває значення тільки в контексті нашого «вчора». Це єдине, на що можна спиратися, бо воно точно відбулося, а що буде з днем сьогоднішнім не дуже зрозуміло...

Про теперішнє...

Я їхала з презентації «Кіно-Кола», відкрила новини і побачила, що в моє рідне місто прилетіла ракета і знесла декілька поверхів житлового будинку. І в моменті здається, що ніщо-ніщо більше не має значення і ніколи не буде мати, окрім конкретної ворожої ракети, конкретних завалів, з-під яких дістають людей, крім злості і люті, крім дзвінків і повідомлень близьким, щоб переконатися, що це був не їхній будинок, що вони не були там...

Це таке теперішнє, з якого дуже і дуже важко дивитися як в минуле, так і в майбутнє. Але необхідно примушувати себе це робити. Бо це дуже потрібно. І я буду цьому вчитися: чекати на наступний випуск «Українського театру» і наступне число «Кіно-Кола», читати там про минуле і про омріяне майбутнє, чекати на потужні проєкти на продакшені і згадувати про те, що вже вдалося зробити, виношувати творчі плани і реалізовувати їх попри все. Тому що без «вчора» і без «завтра» наше «сьогодні» крихке і майже неможливе.

Тому я вітаю всіх причетних до виходу «Кіно-Кола» і дякую їм за цей зв'язок різних часових просторів.

Марія Ряпулова, журналістка, театрознавиця

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал публікації за посиланням

Титульне фото: презентація першого числа відновленого часопису екранних мистецтв «Кіно-Коло», (фотограф Сергій Мазураш, «Кіно-Коло» / фейсбук)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
429
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду