Казахстан не видаватиме Україні підозрюваного в замаху на журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова

Казахстан не видаватиме Україні підозрюваного в замаху на журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова

28 Червня 2024
556
28 Червня 2024
17:54

Казахстан не видаватиме Україні підозрюваного в замаху на журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова

556
Генеральна прокуратура Казахстану долучилася до розслідування і перебуває на звʼязку з українськими колегами, але видавати підозрюваного Україні не будуть.
Казахстан не видаватиме Україні підозрюваного в замаху на журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова
Казахстан не видаватиме Україні підозрюваного в замаху на журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова

Казахстан не видаватиме Україні підозрюваного в замаху на казахського опозиціонера, керівника інформаційного каналу «Бәсе» та журналіста Айдоса Садикова в Києві. Про це заявив голова Сенату Казахстану Маулен Ашимбаєв, передає казахська служба «Радіо Свобода».

За його словами, Генеральна прокуратура Казахстану долучилася до розслідування і перебуває на звʼязку з українськими колегами. Однак видавати підозрюваного Україні не будуть.

«Це загалом, не щодо цієї ситуації, а загалом принцип: Казахстан не видає своїх громадян іншим державам», — заявив Ашимбаєв.

Ашимбаєв також додав, що «будь-які заяви про те, що Казахстан був зацікавлений, якісь наші державні органи були зацікавлені (у загибелі Садикова. — Ред.) — це все провокації та інсинуації, які не відповідають дійсності».

Нагадаємо, раніше Офіс Генерального прокурора заявив, що розпочинає екстрадиційну процедуру щодо підозрюваних у замаху на вбивство казахського журналіста й опозиціонера Айдоса Садикова в Києві.

Вдень 18 червня у Шевченківському районі Києва невідомий стріляв у казахського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова.

За даними Нацполіції, до припаркованого на вулиці В. Ярмоли авто, у якому Садиков перебував з дружиною, підійшов невідомий та вистрілив у чоловіка, після чого втік. Жінка не зазнала поранень.

Київська міська прокуратура згодом повідомила, що за фактом замаху на умисне вбивство казахського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова розпочато досудове розслідування.

Дружина журналіста Наталія Садикова повідомила, що її чоловік перебуває в реанімації у важкому стані, йому стріляли в голову. Вона впевнена, що до замаху на Айдоса причетний президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

У свою чергу президент Казахстану заявив, що його країна готова долучитися до розслідування нападу на казахського журналіста Айдоса Садикова в Києві.

21 червня стало відомо, що поліція знайшла ймовірних виконавців замаху на казахського журналіста Айдоса Садикова. Ними виявилися двоє громадян Казахстану — 33-річний Мейрам Каратаєв і 36-річний Алтай Жаканбаєв.

Їх оголосили в міжнародний розшук. Територію України підозрювані покинули в день скоєння замаху на умисне вбивство, перетнувши кордон України та Молдови. 

22 червня 36-річний Алтай Жаканбаєв, якого підозрюють у замаху на опозиційного казахського журналіста, сам здався правоохоронним органам Казахстану.

Раніше Айдос Садиков зазнав кримінального переслідування на своїй батьківщині. У 2010 році його засудили до двох років позбавлення волі за звинуваченням у нібито «хуліганстві», а звільнили у 2012-му. Садиков займався активною громадською діяльністю, влаштовував акції протесту, був головою Актюбінської обласної філії опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії (ОСДП) «Азат».

З 2014 року Садиков і його дружина-журналістка живуть в Україні та мають статус біженців.

Нині разом із дружиною він веде власний ютуб-канал «Бәсе», на якому, зокрема, критикує владу Казахстану та олігархів. Айдос Садиков також відомий підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їх придушення вводили війська ОДКБ. У жовтні 2023 року його оголосили в розшук у Казахстані за так зване «розпалювання ворожнечі».

Останнє відео на його каналі — «Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу» — опубліковане 18 червня.

Фото: Natalya Sadykova/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
556
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду