ПАРЄ визнала геноцидний намір Росії у знищенні української культури та ідентичності

ПАРЄ визнала геноцидний намір Росії у знищенні української культури та ідентичності

27 Червня 2024
948
27 Червня 2024
08:39

ПАРЄ визнала геноцидний намір Росії у знищенні української культури та ідентичності

948
Резолюція Парламентської асамблеї засуджує політику русифікації на окупованих територіях і визнає навмисне знищення культурної спадщини в Україні воєнним злочином та злочином проти людяності.
ПАРЄ визнала геноцидний намір Росії у знищенні української культури та ідентичності
ПАРЄ визнала геноцидний намір Росії у знищенні української культури та ідентичності

Парламентська асамблея Ради Європи проголосувала за резолюцію, яка засуджує систематичну державну політику русифікації на окупованих Росією територіях України і визнає геноцидний намір Росії у знищенні української культурної спадщини та ідентичності. Про це повідомили на сторінці Верховної Ради у фейсбуці та членкиня постійної парламентської делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук.

За резолюцію авторства Кравчук «Протидія стиранню культурної ідентичності під час війни та миру» віддали 105 голосів.

Резолюція засуджує систематичну державну політику русифікації, яку здійснює Росія з 2014 року на окупованих територіях України, зокрема заперечення української культурної ідентичності, мови, літератури та історії.

Вона закріплює, що навмисне знищення культурної спадщини та стирання культурної ідентичності в Україні є воєнним злочином, злочином проти людяності, а також свідчить про конкретний геноцидний намір Росії знищити українську національну ідентичність.

Крім того, ПАРЄ прийняла правку про утиски корінних народів Росії — агресор проводить політику русифікації щодо численних корінних народів країни, також поступово стираючи їхню культурну ідентичність та позбавляючи їх історичної пам'яті

Резолюція закликає держави-члени ПАРЄ

  • ратифікувати конвенції Ради Європи про захист культурної спадщини,
  • посилити санкції за військові руйнування, не виправдані «нагальною військовою необхідністю»,
  • включити до сфери свого правового регулювання порушення проти культурної спадщини та передбачити повне відшкодування на основі міжнародного права,
  • зміцнити здатність боротися з незаконним обігом культурних цінностей, притягувати до відповідальності причетні до таких дій органи влади та державні установи.
  • підвищувати обізнаність про те, як пропаганда, імперські та неоімперські практики, зокрема ідеологія «русского мира», можуть створювати підґрунтя для порушень міжнародного права, в тому числі проти культурної спадщини;
  • підвищувати обізнаність про цілеспрямовану індоктринацію та мілітаризацію українських дітей на окупованих територіях з боку Росії.

Держави-члени ПАРЄ допоможуть Україні:

  • збирати, фіксувати, документувати та зберігати докази злочинів Росії проти культурної спадщини в Україні;
  • оцифровувати обʼєкти культурної спадщини та власності.
  • розбудовувати інституційну спроможність для ефективного використання фінансування, покращення управління спадщиною та здійснення реконструкції;
  • розробляти проєкти для культурної спадщини, життєздатності та культурних обмінів, надаючи підтримку та ресурси художникам, письменникам, музикантам та іншим професіоналам у сфері культури, а також фінансуючи ініціативи, гранти та програми резиденцій

Нагадаємо, у травні цю резолюцію одноголосно підтримав Комітет з питань культури ПАРЄ.

У квітні цього року Парламентська асамблея Ради Європи визнала Російську православну церкву інструментом впливу офіційної Москви й пропаганди.

У січні 2024 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка закликає країни-члени визнати депортацію українських дітей Росією геноцидом українського народу.

Фото: Євгенія Кравчук / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
948
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду