Помер перший віцепрезидент Світового конґресу українців Стефан Романів

Помер перший віцепрезидент Світового конґресу українців Стефан Романів

26 Червня 2024
750
26 Червня 2024
19:06

Помер перший віцепрезидент Світового конґресу українців Стефан Романів

Юрій Луканов
вільний журналіст, для «Детектора медіа»
750
Стефан Романів помер через кілька днів після участі у Першому конгресі Антиімперського блоку народів.
Помер перший віцепрезидент Світового конґресу українців Стефан Романів
Помер перший віцепрезидент Світового конґресу українців Стефан Романів

У середу, 26 червня, у варшавській лікарні помер співголова Союзу Українських Організацій Австралії (СУОА) та перший віцепрезидент Світового конґресу українців Стефан Романів. Про це повідомляють ABN Correspondence та Світовий конгрес українців.

Романів був делегатом Першого конгресу Антиімперського блоку народів (Anti-imperial Bloc of Nations), який проходив 21–22 червня 2024 року в литовському місті Каунасі. На цьому Конгресі був обраний віцепрезидентом АБН.

Стефан Романів народився 12 листопада 1955 року в місті Мельбурн, Австралія. Батько Ілько Романів родом з Тернополя (прибув до Австралії в 1949 році), мати німкеня зі Штуттгарта. З дитинства відвідував українську греко-католицьку церкву в Мельбурні, рідну українську школу, був членом Спілки української молоді (СУМ). Закінчив педагогічний університет у Мельбурні, працював учителем початкової школи.

Був головою осередку СУМ у Мельбурні, Крайової управи СУМ в Австралії, головою парафіяльної ради Української греко-католицької катедри в Мельбурні. Очолював парламентську комісію з питань багатокультурності в штаті Вікторія. Працював виконавчим директором організації «Громади мов у Австралії», яка відповідає за вивчення іноземних мов і збереження культур.

Багаторічний голова української громади у Вікторії, довголітній керівник української братської школи та голова шкільної ради, колишній заступник голови Світової управи Спілки української молоді.

З 2008-го по 2018 рік Стефан Романів був генеральним секретарем, а 27 листопада 2018 року обраний першим заступником президента Світового конґресу українців. Разом з дружиною Анастасією виховав дітей Петра і Терезу. Нагороджений державними нагородами України та Австралії, зокрема орденами Ярослава Мудрого V ступеня (22 січня 2022 року), «За заслуги» І ступеня (20 серпня 2008 року), «За заслуги» II ступеня (29 листопада 2007 року), «За заслуги» III ступеня (17 серпня 2006 року).

Антиімперський блок народів та президент СКУ Павло Ґрод висловили щирі співчуття рідним і близьким покійного.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
750
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду