Євросоюз оголосив про початок переговорів про вступ з Україною та Молдовою

Євросоюз оголосив про початок переговорів про вступ з Україною та Молдовою

25 Червня 2024
722
25 Червня 2024
12:21

Євросоюз оголосив про початок переговорів про вступ з Україною та Молдовою

722
Рамки для переговорів про вступ посли ЄС погодили ще 14 червня.
Євросоюз оголосив про початок переговорів про вступ з Україною та Молдовою
Євросоюз оголосив про початок переговорів про вступ з Україною та Молдовою

Європейський Союз офіційно розпочав переговори з Україною та Молдовою про вступ. Про це оголосила у зверненні в соцмережі президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Це дуже хороша новина для народу України, Молдови та всього Європейського Союзу. Шлях попереду буде складним, але сповненим можливостей. Бажаємо вдалого початку переговорів!» — написала вона.

«Євросоюз завжди був більше, ніж просто політичним та економічним об’єднанням. Це наше колективне бажання миру, безпеки, демократії та добробуту. Народи України та Молдови продемонстрували свою непохитну волю та відданість бути частиною цього проєкту», — сказала фон дер Ляєн у зверненні.

(ДОПОВНЕНО) Як уточнила «Європейська правда», офіційно переговори розпочнуться у вівторок, 25 червня, у другій половині дня. В Люксембурзі відбудеться перша Міжурядова конференція щодо вступу України в ЄС, яка дасть офіційний старт перемовинам про членство України в Європейському Союзі. На конференції ЄС представить Україні загальні рамки переговорів, які встановлюють ключові принципи переговорного процесу.

Міжурядова конференція дасть формальний старт переговорам, а самі по собі переговори по суті розпочнуться з відкриттям переговорних глав. За оптимістичним прогнозом, як пише «ЄП», перші глави відкриються на початку 2025 року.

Нагадаємо, на початку червня Єврокомісія надала позитивну оцінку євроінтеграційному прогресу України та підтримала початок переговорів про вступ до ЄС. 14 червня Посли ЄС погодили рамки для переговорів з Україною та Молдовою.

Ще в листопаді 2023-го Європейська комісія рекомендувала державам Євросоюзу почати переговори з Україною про вступ до ЄС. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн тоді повідомила, що Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС.

Для ухвалення переговорної рамки Україна мала провести ще частину реформ — зокрема, втілити в життя рекомендації Венеційської комісії щодо закону про національні меншини, пов’язані із законами про державну мову, медіа та освіту. Йшлося, серед іншого, про скасування мовних квот у законі «Про медіа».

8 грудня Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому альтернативний законопроєкт про національні меншини, який враховує оцінки Ради Європи щодо прав нацменшин в окремих сферах та доопрацьований і погоджений усіма парламентськими фракціями. 

14 грудня Європейська рада ухвалила рішення про початок переговорів щодо вступу України та Молдови.

Фото: Урсула фон дер Ляєн / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
722
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду