hromadske: Власник телеграм-каналу «Джокер» комунікує з Офісом президента

hromadske: Власник телеграм-каналу «Джокер» комунікує з Офісом президента

24 Червня 2024
1335
24 Червня 2024
17:19

hromadske: Власник телеграм-каналу «Джокер» комунікує з Офісом президента

1335
Сам Роман Кравець стверджує, що продав телеграм-канал два роки тому за 2 мільйони доларів «невідомо кому», але не надає цьому доказів.
hromadske: Власник телеграм-каналу «Джокер» комунікує з Офісом президента
hromadske: Власник телеграм-каналу «Джокер» комунікує з Офісом президента

За даними джерела hromadske, власник телеграм-каналу «Джокер» Роман Кравець комунікує з Офісом президента, своїм «найближчим другом» називає Давида Арахамію, а на його каналі розміщували матеріали працівники ОП. 

Один зі співрозмовників hromadske заявив, що Кравцю «активно сприяли та сприяють окремі чинні та колишні політики та співробітники спецслужб»: «Мотиви у кожного з них різні. В одних — щоб не чіпали їх, в інших — суто меркантильні. Адже так кошмарити бізнес з очевидною метою створення медійних проблем і допомогою в їхньому розв’язанні… Цей чорт точно не діє один».

За словами джерела, замовні матеріали на «Джокері» розміщували і бізнесмени, і співробітники Офісу президента, і навіть керівники Адміністрації президента часів Януковича.

Співрозмовник розповів виданню, що Кравець називає  одним із найближчих своїх друзів голову парламентської фракції «Слуги народу» Давида Арахамію і ще «кількох» голів ОДА. Він додав, що Кравець завжди робить скрини особистих листувань з впливовими людьми і при нагоді демонструє їх усім для підняття особистої ваги.

Один із колишніх високопосадовців у розмові з hromadske визнав, що підтримував комунікацію з Романом Кравцем: «“Джокер” мені писав, я щось іноді відповідав, але виключно загальні контексти».

Речниця фракції «Слуга народу» Юлія Палійчук у коментарі hromadske сказала, що «не володіє інформацією про контакти людини з іменем Роман Кравець з її безпосереднім керівництвом».

Сам Роман Кравець сказав hromadske, що продав телеграм-канал два роки тому за 2 млн доларів криптовалютою, але не надав цьому доказів.

Як встановило hromadske, Роман Кравець за час повномасштабного вторгнення виїжджав за кордон п’ять разів і загалом був там понад два місяці. Зокрема, під час однієї поїздки до Саудівської Аравії Кравець відвідав бій Тайсона Ф’юрі та Олександра Усика. При цьому телеграм-канал «Джокер» активно критикує інших, наприклад керівництво компанії Uklon, за нібито виїзди за кордон під час великої війни, відзначає hromadske.

Видання пише, що підстава для виїзду з України у витягах із бази прикордонників відсутня. Джерело hromadske в СБУ повідомило: «З мого досвіду, підставу виїзду не вносять, коли є прохання згори».  

Сам Роман Кравець, який зв'язався з редакцією hromadske, пояснив, що виїжджав за кордон за так званим «білим квитком» (непридатність до військової служби).

Також журналісти встановили, що Кравець має дві машини — Mercedes-Benz S 550 і Lexus LX 600 — загальною вартістю близько 200 тисяч доларів. При цьому для виїздів за кордон він використовував шість різних орендованих або позичених машин.

Живе Роман Кравець в орендованій квартирі на 100 квадратів у житловому комплексі «Чикаго». Оренда обходиться щонайменше у 2 тисячі доларів на місяць. 

Журналісти зафіксували, як Кравця супроводжували щонайменше чотири охоронці. За словами одного з джерел hromadske, сам Джокер наявність у себе охорони пояснював «подарунком [голови СБУ Василя] Малюка». hromadske направило запити до СБУ й УДО, щоб з’ясувати, чи надавали вони охорону власнику телеграм-каналу.

Сам Роман Кравець повідомив редакції, що його охорона приватна, проте не надав hromadske договору з охоронною компанією.

Нагадаємо, у березні видання «Forbes Україна» з посиланням на власні джерела в Офісі президента та Бюро економічної безпеки повідомило, що адміністратором анонімного телеграм-каналу «Джокер» може бути член партії «Слуга народу» Роман Кравець, який у 2019 році не пройшов до парламенту.

Джерела «Детектора медіа» також підтверджують, що телеграм-канал «Джокер» адмініструє саме Кравець. 

Телеграм-канал «Джокер» заявляв, що був акредитований на  підсумкову пресконференцію президента України Володимира Зеленського, яка відбулась 19 грудня 2023 року.  Окрім «Джокера», про акредитацію також заявляли «Труха», «Вертикаль», «Украина Сейчас». 

Прессекретар президента Сергій Никифоров у коментарі «Детектору медіа» сказав, що анонімні телеграм-канали не отримували акредитації на пресконференцію Зеленського. Джерело «ДМ» в Офісі президента  стверджувало, що серед телеграм-каналів акредитовані були «Труха» та «Украина сейчас». Пресслужба Офісу президента у відповідь на запит «ДМ» повідомила, що на пресконференцію Зеленського були акредитовані два телеграм-канали — «Труха» та «Украина сейчас».  

У березні 2024 року український сервіс таксі Uklon звернувся до прокуратури та Бюро економічної безпеки з приводу «дезінформаційної атаки» на компанію з боку анонімного телеграм-каналу «Джокер». Протягом кількох тижнів «Джокер» регулярно звинувачував Uklon в ухиленні від сплати податків, необґрунтованих цінах, роботі в комендантську годину, співпраці з пов'язаною з РФ платіжною платформою тощо і закликав правоохоронні органи звернути увагу на діяльність компанії.

Анонімний телеграм-канал «Джокер» з'явився у 2019 році. До створення каналу Джокер діяв як пранкер: він публікував у медіа, в першу чергу у виданні «Страна», листування з чиновниками та депутатами, представляючись іменами інших чиновників або депутатів. Так, він оприлюднив переписку з депутатами Богданом Яременком, Миколою Тищенком, Михайлом Радуцьким. Уже після створення власного телеграм-каналу «Джокер» неодноразово поширював фейки, долучався до медіаатак і тиску на журналістів та представників українського бізнесу.

Раніше телеграм-канал «Джокер», зокрема і за даними джерел «Детектора медіа», пов'язували з Геннадієм Корбаном та журналісткою Світланою Крюковою, яка писала книгу про Корбана, а також висвітлювала його участь у виборах у мери Чернігова. Крюкова причетність до роботи телеграм-каналу заперечувала і стверджувала, що він «близький до правоохоронних органів та партії "Слуга народу"». 

Як пише у своєму розслідуванні hromadske, Роман Кравець з’явився в оточенні Корбана у 2015 році, «й узявся допомагати йому з виборами та інформаційними кампаніями», та «став для нього досить близькою людиною».

«Перед зміною влади у 2019 році Кравець уже мав певні зв'язки серед високопосадовців. Зокрема, теплі стосунки у нього виникли з Андрієм Богданом — тоді ще адвокатом впливових людей, а трохи згодом — очільником Офісу президента. А також — зі Світланою Крюковою, заступницею головного редактора проросійського видання "Страна.ua"», яке перебуває під санкціями РНБО. Богдан саме тоді став важливою частиною команди Володимира Зеленського і, зокрема, відповідав за наповнення списків партії «Слуга Народу». З різних джерел нам підтвердили: обираючи людей на останні кілька вакантних місць у списку, Андрій Богдан просто гортав свою телефонну книгу. Так він зупинився, з-поміж інших, на Романові Кравцеві, якого й запросив у список 153 номером. До Верховної Ради той не пройшов»,  — пише hromadske. 

За даними журналістів, у 2019 році з приходом до влади «Слуги Народу»  Богдан, Корбан і Крюкова, які активно спілкувалися до того, посварилися: «Останні двоє завели Telegram-канал «Джокер». Романа Кравця взяли адміном і помічником. Вони постили пранки — писали посадовцям від імені інших чиновників, а самі листування потім зливали в мережу».

Крюкова і Корбан, за даними джерел hromadske, зберігали вплив на канал приблизно до 2021 року, поступово Роман Кравець відсторонив їх від можливості впливати на контент,  деякі джерела журналістів, описуючи цю історію, вживали слово «рейдерство».

«Так Кравець став одноосібним власником «Джокера». Саме тоді канал почав перетворюватися на рупор ОП»,  — пише hromadske.

У 2019 році канал NewsOne ввімкнув  у прямий ефір людину без фото чи відео, яка представлялася адміністратором каналу «Джокер», у студії була присутня, зокрема, Світлана Крюкова, ведучими були Діана Панченко та Василь Голованов. 

У 2022 році Служба безпеки України у відповіді на запит нардепки Ірини Геращенко повідомляла, що телеграм-канал «Джокер» належить до переліку прокремлівських ресурсів, які «використовують невстановлені особи для деструктивної інформаційної діяльності на шкоду державній безпеці України».

Ілюстрація: hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1335
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду