ЄСПЛ визнав, що Росія порушує Конвенцію прав людини законом про «небажані організації»

ЄСПЛ визнав, що Росія порушує Конвенцію прав людини законом про «небажані організації»

19 Червня 2024
459
19 Червня 2024
14:20

ЄСПЛ визнав, що Росія порушує Конвенцію прав людини законом про «небажані організації»

459
Суд визначив також, що Росія порушила статті Конвенції про свободу слова та про свободу зібрань та об’єднань, коли судила своїх громадян за участь у «небажаних організаціях».
ЄСПЛ визнав, що Росія порушує Конвенцію прав людини законом про «небажані організації»
ЄСПЛ визнав, що Росія порушує Конвенцію прав людини законом про «небажані організації»

Європейський суд з прав людини визнав, що Росія порушила Європейську конвенцію з прав людини, визначивши кілька іноземних організацій як «небажаних» та переслідуючи власних громадян за зв’язки з цими організаціями. Таку постанову суд виніс 18 червня, повідомляє «Радіо Свобода».

Рішення одностайно ухвалила колегія із семи суддів з Андорри, Нідерландів, Кіпру, Албанії, Греції, Швейцарії та Болгарії.

Суд розглядав справу щодо чотирьох заявників, які перебувають за межами Росії: Світового конгресу українців у Торонто, Фонду «Вільна Росія» у Вашингтоні, Асоціації шкіл політичних студій Ради Європи у Страсбурзі та Spolecnost Svobody Informace у Празі.

У рішенні суд зазначив, що визнання цих організацій «небажаними» було порушенням положення Конвенції про свободу зібрань і свободу об’єднань.

Крім того, суд визначив, що Росія порушила статті Конвенції про свободу слова та статті про свободу зібрань та об’єднань щодо «всіх заявників, які були засуджені за участь у «небажаних організаціях».

Рішення винесли у справі за позовом Фонду Андрія Рилькова та інших проти Росії щодо визнання чотирьох іноземних організацій «небажаними» та притягнення до відповідальності осіб за участь у діяльності з іншими організаціями, які також були визначені як «небажані».

Суд постановив, що закон, підписаний президентом Росії Володимиром Путіним у 2015 році, «не був сформульований з достатньою точністю, щоб дозволити організаціям-заявникам передбачити, що їхні в іншому законні дії призведуть до визнання їх “небажаними” та заборони їхньої діяльності в Росії».

Зміна російського законодавства 2015 року дала нові повноваження генеральному прокурору визначати будь-яку іноземну юридичну особу чи неурядову організацію як «небажану», якщо буде встановлено, що вона підриває «основи російського конституційного ладу, обороноздатність або національну безпеку Росії».

За даними «Радіо Свобода», нині в списку «небажаних» у Росії є понад 150 організацій. Внесення до списку означає, що організації заборонено працювати в країні, а громадянам Росії заборонено співпрацювати з нею під загрозою кримінального переслідування. За співробітництво з «небажаними» організаціями та їхнє фінансування в Росії передбачено кримінальну відповідальність — до пʼяти років позбавлення волі.

Нагадаємо, 11 червня Держдума РФ у першому читанні прийняла законопроєкт, який дає право російському уряду визнавати «будь-яку» іноземну організацію «небажаною» та вводить кримінальне покарання за участь у «будь-яких» організаціях, класифікованих як «небажані».

Раніше генпрокуратура Росії внесла до списку «небажаних організацій» видання Sota Media. Редакція заявила, що продовжить роботу в РФ, попри «небажаний» статус. Такий статус у Росії також мають німецький медіапроєкт Dekoder, український Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим», розслідувачі Conflict Intelligence Team, видання «Новая газета. Европа», видання «Медуза», корпорація «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» та інші.

Фото: eurointegration.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
459
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду