Замах на умисне вбивство Айдоса Садикова: Розпочато досудове розслідування

Замах на умисне вбивство Айдоса Садикова: Розпочато досудове розслідування

18 Червня 2024
1199
18 Червня 2024
22:26

Замах на умисне вбивство Айдоса Садикова: Розпочато досудове розслідування

1199
Казахський опозиційний журналіст перебуває у важкому стані в лікарні.
Замах на умисне вбивство Айдоса Садикова: Розпочато досудове розслідування
Замах на умисне вбивство Айдоса Садикова: Розпочато досудове розслідування

За фактом замаху на умисне вбивство казахського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова розпочато досудове розслідування. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

«За процесуального керівництва Київської міської прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом замаху на умисне вбивство 56-річного журналіста, громадянина Казахстану (ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України)», — йдеться у повідомленні.

За інформацією Київської міської прокуратури, Айдос Садиков наразі перебуває у важкому стані в лікарні.

Зазначається, що правоохоронці вживають заходи для встановлення особи нападника.

Досудове розслідування проводять слідчі Головного управління Національної поліції у м. Києві.

Нагадаємо, сьогодні, 18 червня, у Шевченківському районі Києва невідомий стріляв у казахського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова

За даними Нацполіції, до припаркованого на вулиці В. Ярмоли авто, у якому перебували журналіст і його дружина Наталія, підійшов невідомий і вистрілив у Садикова, після чого втік. Дружина не зазнала поранень.

Раніше Айдос Садиков зазнав кримінального переслідування на своїй батьківщині. У 2010 році його засудили до двох років позбавлення волі за звинуваченням у нібито «хуліганстві», а звільнили у 2012-му. Садиков займався активною громадською діяльністю, влаштовував акції протесту, був головою Актюбінської обласної філії опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії (ОСДП) «Азат».

З 2014 року Садиков і його дружина-журналістка живуть в Україні та мають статус біженців.

Нині разом із дружиною він веде власний ютуб-канал «Бәсе», на якому, зокрема, критикує владу Казахстану та олігархів. Айдос Садиков також відомий підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їх придушення вводили війська ОДКБ. У жовтні 2023 року його оголосили в розшук у Казахстані за так зване «розпалювання ворожнечі».

Останнє відео на його каналі — «Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу» — опубліковане 18 червня.

Фото: пресслужба Київської міської прокуратури

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1199
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду