На Global Media Forum обговорюють загрози для журналістів, вибори і ШІ. Українців серед спікерів основних панелей немає

На Global Media Forum обговорюють загрози для журналістів, вибори і ШІ. Українців серед спікерів основних панелей немає

18 Червня 2024
651
18 Червня 2024
14:25

На Global Media Forum обговорюють загрози для журналістів, вибори і ШІ. Українців серед спікерів основних панелей немає

651
Заявки на участь у GMF-2024 подали понад 1500 представників медіа із понад сотні держав світу, особливо багато країн Глобального Півдня.
На Global Media Forum обговорюють загрози для журналістів, вибори і ШІ. Українців серед спікерів основних панелей немає
На Global Media Forum обговорюють загрози для журналістів, вибори і ШІ. Українців серед спікерів основних панелей немає

Учасники щорічного Global Media Forum, який організує медіакомпанія DW і який проходить у Бонні (Німеччина) 17—18 червня, обговорюють загрози для журналістів, кампанії дезінформації та зміни, які несе медіасередовищу штучний інтелект. Про це повідомляє Світлана Остапа, заступниця шефредакторки «Детектора медіа», яка перебуває на форумі.

Гасло цьогорічного форуму — «Ділитись рішеннями». На форумі намагаються знайти шляхи вирішення важливих проблем, пов'язаних з журналістикою та медіа по всьому світу. На нього зареєструвалися близько 1500 журналістів та представників галузі медіа з понад 100 країн світу, у тому числі з регіонів Глобального Півдня. Метою форуму є пошук рішень з нагальних питань, що стосуються журналістики та медіа в усьому світі, заявляють організатори. 

На форумі присутні близько 20 представників українських медіа. Зокрема, це учасники Академії DW, голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа, директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко, програмний директор ГО «Детектор медіа», секретар наглядової ради Суспільного Вадим Міський, співзасновниця «Накипіло» Наталія Курдюкова, експертка ІМІ Катерина Дячук. Присутні також редактори регіональних медіа, зокрема директорка видання «18000» Єлєна Щепак, директорка з розвитку видання Varosh Ірина Совʼяк, шефредактор «Полтавської хвилі» Віталій Улибін, головна редакторка одеського медіа «Маяк» Таїна Федосєєва та інші.

Хоча серед основних тем форуму — безпека працівників медіа у фізичному, психічному, правовому чи економічному плані, небезпека в зонах бойових дій, представників українських медіа не запросили до спікерів основних панельних дискусій.

Ще одна важлива тема на форумі — висвітлення виборів. Адже 2024 рік — рік виборів не лише до Європарламенту та національних законодавчих органів деяких країн ЄС. Також вибори цього року відбудуться в Індії, США і ще кількох десятках країн. Доповідачі обговорювали, як протистояти кампаніям з дезінформації, діпфейкам, фейкам у соцмережах та ін.

Стрімкий розвиток штучного інтелекту та його вплив на повсякденну журналістську роботу теж активно обговорюють на форумі. Зокрема, йшлося про те, що медіа не повинні протистояти ШІ, бо його розвиток незворотний, а навпаки правильно оцінювати, класифікувати його можливості та ризики. У ході дискусій представники медіа різних країн обмінялися кращими практиками використання ШІ.

Учасники заходу наголосили, що на вільні, об'єктивні ЗМІ сьогодні тиснуть з різних сторін, навіть державні органи деяких країн прагнуть похитнути довіру до медіа та журналістів. Популістські та екстремістські партії теж вважають якісні медіа ворогами і цілеспрямовано працюють над тим, щоб підірвати довіру до них.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок (Annalena Baerbock) у виступі перед учасниками заходу відзначила важливу роль медіа у збереженні демократії: «Демократія ніколи не закінчується. Ми можемо ставати кращими щодня».

Виступ Анналени Бербок

Генеральний директор DW Петер Лімбург на відкритті форуму згадав про роль родини Навальних для демократії в Росії, а на пленарному виступі зазначив, що DW було заблоковано в Росії з моменту повномасштабного вторгнення Путіна в Україну на початку 2022 року.

«Якщо ми не зможемо досягнути людей у Росії, буде дуже важко завоювати їхні серця й розум, тому що вони дуже ізольовані», — сказав він.

Представники українських громадських організацій та медіа провели низку сайд-івентів на полях GMF.

Вступну промову під час відкриття форуму супроводжувало відео, в якому, серед інших, згадали Юлію Навальну, яка в цьому році отримала премію DW За свободу слова. Також у перервах учасникам грав оркестр, зокрема, російський романс «Очі чорні».

Виступ Петера Лімбурга

Нагадаємо, торік на Global Media Forum–2023 взяли участь близько 2200 делегатів із понад 120 країн світу. Темою торічного заходу було «Долання розбіжностей у суспільствах». У центрі уваги медіафоруму — дискурс про важливість журналістики з огляду на «соціальні розбіжності» нашого часу. Українській темі була присвячена одна з панелей форуму «Захопливий досвід від України для Бонна».

Фото: Світлана Остапа, Галина Петренко/ «ДМ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
651
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду