Роман Даніленков: «Нам вдалося привернути увагу до України на Global Media Forum»

Роман Даніленков: «Нам вдалося привернути увагу до України на Global Media Forum»

22 Червня 2023
3708

Роман Даніленков: «Нам вдалося привернути увагу до України на Global Media Forum»

3708
Співзасновник медіагрупи «Накипіло» Роман Даніленков розповів про акцію українських журналістів на Global Media Forum під час виступу «хорошого росіянина» Дмитра Муратова та пояснив свої мотиви.
Роман Даніленков: «Нам вдалося привернути увагу до України на Global Media Forum»
Роман Даніленков: «Нам вдалося привернути увагу до України на Global Media Forum»

Несподівана сирена повітряної тривоги пролунала на міжнародній конференції Global Media Forum 20 червня 2023 року у німецькому Бонні. На сцені якраз виступав Дмитро Муратов, лауреат Нобелівської премії миру, головний редактор нібито опозиційної до Кремля «Нової газети». Одним із людей, які вмикали повітряну тривогу на своєму гаджеті, був Роман Даніленков, співзасновник української медіагрупи «Накипіло». Він же записав вірусне відео з сиреною. Далі пряма мова Романа.

«Перший день форуму — це був сором»

Перший день Global Media Forum… Мене питали німецькі колеги, яким би словом я це описав, і я казав, що це слово «сором». Мені було соромно дивитися на те, що відбувається. Форум почався з виступу білоруських музикантів із закритими обличчями, які так демонстрували, що відчувають себе у небезпеці навіть у Європі. Вони співали про героїзм білоруського народу, а потім  був запис виступу міністерки закордонних справ Німеччини Анналени Бербок, яка цитувала російського журналіста… У мене було розуміння, що Україна не буде у фокусі. Що європейці втомилися від війни.

Так, вони зробили сайд-панелі про ситуацію в Україні, але це не було на головній сцені (крім короткого коментаря під час панельної дискусії головної редакторки «Української правди» Севгіль Мусаєвої — він був надзвичайно влучний, але це був єдиний такий виступ на головній сцені, де була основна аудиторія). Відчувалося, що все це було формально. Головне, щоб не згадувати багато про Україну. 

Севгіль Мусаєва (фото: Getty Images) 

Тема форуму була доволі абстрактна — overcoming divisions (подолання розбіжностей). Але що це за divisions? Ніхто так толком не знає. Тема була доволі нечітка. І ми відчували, що другий день форуму буде ще веселіший, бо там мав виступати «хороший росіянин», який досі живе у Москві, Дмитро Муратов. Ми вирішили, що так не має бути, що Європа має почути Україну. 

«Фокус уваги змінився»

З колегами ми підготували акцію: увімкнути сирену повітряної тривоги під час виступу Муратова. Яку українці чують ледь не щодня. 

Колеги — це Віктор Пічугін та Аніса-Дарія Мерабет (усі з «Накипіло»), Росана Тужанська (співзасновниця Varosh, керівниця «Теплого міста»), Наталя Курдюкова (співзасновниця «Накипіло», керівниця Kharkiv Media Hub) і Лєра Лауда (співзасновниця Агенції розвитку локальних медіа «Або»). Сама ідея належить Росані, а я підготував все технічно та залучив колег.

Дмитро Муратов вийшов на сцену, почав розповідати, як важко бути росіянином, його тема називалася «криза в Росії». Дуже обережно казав про злочини проти українців. Це була російська мова, російські наративи, пропагандистський виступ, така м'яка пропаганда з маніпуляціями. Цікаво, що він переплутав прізвище українського фотографа Євгена Малолєтки та назвав його Половінкою… Краще прочитайте його виступ або послухайте, щоб зрозуміти.  Він там каже про смерть собаки в якогось росіянина, якого заарештували. І не каже про смерті сотень тварин після підриву Каховської ГЕС росіянами, наприклад. Тобто це був дійсно маніпулятивний виступ про бідних росіян. І ми його трошки розбавили сиреною. 

Дмитро Муратов (скриншот відео: DW на русском/YouTube)

Як це було технічно зроблено. Ми записали якісний звук. І в нас були телефони та комп'ютери, які просто звучали синхронно. Воно не було дуже чутно на всю залу, може, але він це почув. І він був переляканий. Його потім охорона вивела через чорний вихід.

Його більше ніхто не бачив там, на цій події. Після його виступу ми закричали «Слава Україні!». Приємно, що нас також підтримали грузинські колеги.

Після нашої акції фокус уваги, настрій, форма заходу змінилися. До нас підходили іноземні журналісти.

«Що не так із Муратовим»

Одне з популярних питань: що не так з Дмитром Муратовим. І ми пояснювали, що він досі живе в Москві, його досі не заарештували, що неможливо уявити про опозиціонера у сьогоднішній Росії. Що він віддав гроші від своєї премії у Фонд, засновником якого є Володимир Путін. Що старша донька Муратова працює радницею голови їхнього Центробанку. А у типографіях, якими керує «Нова газета», видаються офіційні пропутінські видання. І окремо — це його маніпулятивна промова під час форуму, яка має чітку мету перевести фокус зі злочинів Росії проти України, з відповідальності росіян за дії свого уряду на страждання «хороших росіян». А нам вдалося привернули увагу до України.

І ми б хотіли, щоб усюди, де виступають росіяни зі своїми імперськими наративами, по всьому світу, на всіх конференціях, звучали сирени. Щоб це стало таким флешмобом. Щоб світ розумів, що там, де звучить російська мова, можуть прилетіти ракети.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3708
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду