У Німеччині стартував Global Media Forum. Україну представляє ціла група спікерів

У Німеччині стартував Global Media Forum. Україну представляє ціла група спікерів

19 Червня 2023
2453
19 Червня 2023
16:43

У Німеччині стартував Global Media Forum. Україну представляє ціла група спікерів

2453
Війні в Україні буде присвячено дві події форуму.
У Німеччині стартував Global Media Forum. Україну представляє ціла група спікерів
У Німеччині стартував Global Media Forum. Україну представляє ціла група спікерів

У німецькому Бонні відкрився 16-й Глобальний медіафорум Deutsche Welle.  У форумі візьмуть участь понад дві тисячі учасників із понад 120 країн.

Зокрема, серед спікерів з України головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва, українська журналістка DW Анна Чайка, медіаменеджер Дмитро Хільченко, член правління Суспільного мовника Родіон Кочубей, керівник Академії Суспільного Олександр Дмитренко, менеджерка Дитячої академії Суспільного Владислава Місна, керівник дослідницької програми Media Development Foundation Масим Срібний.

Як вказано у програмі, українській темі буде присвячена одна з численних панелей форуму «Захопливий досвід від України для Бонна».

Крім того, журналіст і тренер DW Віктор Пічугін розповість про свій досвід репортажів з війни в Україні. Також розповіді кореспондентів про створення репортажів про війну, зокрема й в Україні, можна буде послухати у спеціально облаштованих телефонних кабінках.

Крім того, серед спікерів є лауреат Нобелівської премії миру, головний редактор російського видання «Новая газета» Дмитро Муратов, який розповість про ситуацію у Росії. 

«Я думаю, це буде дуже цікаво, адже Муратов — відомий критик автократичного режиму. Я з нетерпінням чекаю, що він скаже про стан суспільства і ЗМІ в Росії», — каже організаторка GMF Вериця Спасовська.

DW відзначає, що участь Муратова у форумі викликала критичні зауваження з українського боку в соціальних мережах. Спасовська вважає це показником того, наскільки загострилася ситуація з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Вона згадує, що торік російські та українські журналісти ще брали участь разом у дискусії.

Гендиректор Deutsche Welle Петер Лімбурґ сказав, що на другий рік війни Росії проти України «українці більше не хочуть говорити з росіянами — і навпаки». Це небажання діалогу, за його словами, спостерігається і в інших частинах світу, де тривають конфлікти. «А Глобальний медіафорум — це місце, де нам знову і знову вдавалося долати розбіжності та вступати в діалог», — каже Лімбурґ.

Як повідомляє «Укрінформ», темою цьогорічного заходу є «Долання розбіжностей у суспільствах». У центрі уваги медіафоруму — дискурс про важливість журналістики з огляду на «соціальні розбіжності» нашого часу.

До присутніх звернулась міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок, яка підкреслила важливість ЗМІ. «Вільні суспільства потребують вільних медіа: доносити правду та притягувати до відповідальності тих, хто має владу. Ця робота також є вирішальною для подолання розбіжностей у такому складному світі», — сказала Бербок.

Лімбурґ на відкритті форуму закликав журналістів бути відповідальними, шукати конструктивні рішення і пам’ятати, що деякі суперечності можуть бути корисними, а деякі — ні: «Ми потребуємо використовувати соцмережі на користь. Журналісти мають задавати тон». «Дезінформація, теорії змови та популізм є серйозними викликами для сфери журналістики. Постійне критичне осмислення власних дій, можливо, як ніколи важливе для журналістів», — сказав він.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2453
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду