Телеграм і тікток як загрози маніпулювання інформацією та зовнішнього втручання

Телеграм і тікток як загрози маніпулювання інформацією та зовнішнього втручання

17 Червня 2024
595
17 Червня 2024
09:00

Телеграм і тікток як загрози маніпулювання інформацією та зовнішнього втручання

Олег Джолос
викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій
595
Якою є позиція Євросоюзу та які кроки там застосовують.
Телеграм і тікток як загрози маніпулювання інформацією та зовнішнього втручання
Телеграм і тікток як загрози маніпулювання інформацією та зовнішнього втручання

Наприкінці травня як учасник програми ITP від IMS (International Media Support) побував у Брюсселі, де мав можливість відвідати інституції Євросоюзу. Багато говорили про виклики та загрози поширення дезінформації, драйверами якої стали соціальні мережі на кшталт Telegram і TikTok.

Неочікувано, принаймні для мене, було почути від єврочиновників що час, коли вони вчили нас, як протистояти дезінформації, минув. Зараз європейські інституції у сфері стратегічних комунікацій уважно прислухаються до думки українських медійників і експертів. Українська делегація зосередила увагу на питаннях протидії дезінформації, маніпуляціям і зовнішнім впливам та загрозам їх поширення зокрема через Telegram. І схоже, нас почули.

31 травня в інтерв’ю Bloomberg віцепрезидентка Європейської комісії з питань цінностей і прозорості Вера Юрова сказала, що Росія й інші вороже налаштовані до ЄС актори можуть зловживати відсутністю регулювання телеграму для поширення фейкових новин.

Юрова розповіла, що телеграм «особливо активний у східних країнах-членах ЄС, де є російськомовна меншина», та є «особливим випадком», оскільки стверджує, що має лише 42 мільйони користувачів на території Євросоюзу. Нагадаю, що Telegram не входить в ЄС до переліку так званих великих онлайн-платформ (Very Large Online Platforms) і тому не підпадає під регуляцію Digital Services Act (закон ЄС про цифрові послуги). Акт про цифрові послуги ЄС встановлює додаткові вимоги до великих онлайн-платформ для протидії поширенню шкідливих і незаконних матеріалів в інтернеті.

За словами єврокомісарки, якщо виявиться, «що користувачів понад 42 мільйони, то доведеться діяти за ситуацією в контексті заборони поширення дезінформації та заборонених матеріалів». Віра Юрова назвала телеграм «проблемою» через розміщення та поширення дезінформації з різних питань — від війни в Україні до імміграції та зміни клімату.

Крім того, російські спецслужби використовують месенджер для вербування тих, хто здійснюватиме диверсії в європейських столицях.

Але не тільки телеграм став реальною проблемою для країн ЄС, зокрема під час недавніх виборів до Європарламенту. TikTok — застосунок для коротких відео, що належить китайській компанії ByteDance, став осередком російської пропаганди як в Україні, так і в країнах Європейського Союзу, США й Великій Британії.

У цих країнах розглядають можливу заборону TikTok. Уже зараз Європарламент, Єврокомісія та Європейська рада заборонили своїм працівникам встановлювати застосунок на робочі телефони. У Великій Британії працівникам уряду теж заборонено використовувати TikTok.

Ще в торішньому звіті Європейської служби зовнішніх справ щодо загроз маніпулювання іноземною інформацією та втручання (FIMI), що був підготовлений Stratcom Європейської служби зовнішніх справ (EEAS) йдеться про потенційну небезпеку TikTok для користування. Зокрема, у звіті йдеться, що «Китай використовує оплачуваних впливових осіб із соціальних мереж, які мають нерозкритий зв’язок із китайськими державними медіа чи іншими структурами, щоб протистояти критиці проблем з правами людини в Китаї. Протягом багатьох років Китай нарощував свою присутність у глобальному інформаційному середовищі, включаючи збільшення світової присутності своїх державних медіа. Китай використовує як свій власний глобальний медіа- та технологічний ресурс, так і економічний вплив на інші медіа, щоб впливати на висвітлення, водночас сильно обмежуючи репортажі іноземних кореспондентів у Китаї. Занепокоєння з приводу експорту китайської цензурної політики супроводжувало глобальне поширення китайських онлайн-платформ. Війна Росії проти України стала додатковим доказом зближення Китаю та Росії в інформаційному середовищі. Китайські державні медіа й офіційні канали соціальних мереж розповсюдили вибрані прокремлівські наративи змови, наприклад, про ймовірні військові біолабораторії США в Україні».

Щодо заборони TikTok в Україні, то розмови про це ведуться давно й актуалізувались останнім часом. Так, на урядовому порталі розміщено петицію «Блокування соціальної мережі TikTok на території України», яка на час написання ще не набрала необхідної кількості голосів для її розгляду. В петиції йдеться, що «соціальна мережа TikTok завдає шкоди українському суспільству та, понад те, національній безпеці України».

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин не бачить потреби блокування TikTok. «Україна — суверенна держава, може робити будь-що, не оглядаючись на партнерів. У нас є практика блокування соціальних  мереж… Поки що, я так розумію, влада не відчуває потреби це робити. Ну, і завжди спочатку краще спробувати домовитися, ніж одразу вживати найжорсткіших заходів», — сказав Юрчишин в етері «Радіо Свобода».

Що ж, Євросоюз теж волів спочатку домовлятися, але пішов шляхом відповідного законодавчого регулювання. Упевнений, Україна має йти тим самим шляхом — тільки швидше.

Олег Джолос, викладач Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, кандидат наук із соціальних комунікацій

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
595
Читайте також
28.04.2024 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 494
12.04.2024 17:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
2 702
20.03.2024 09:00
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
1 217
29.01.2024 09:04
Олег Джолос
для «Детектора медіа»
982
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду