СБУ оголосила про підозру «генпродюсеру» ТРК «Крым» Олегу Крючкову

СБУ оголосила про підозру «генпродюсеру» ТРК «Крым» Олегу Крючкову

14 Червня 2024
1025
14 Червня 2024
18:22

СБУ оголосила про підозру «генпродюсеру» ТРК «Крым» Олегу Крючкову

1025
Олег Анатолійович Крючков до окупації Криму поєднував роботу на російську телекомпанію НТВ і український Новий канал.
СБУ оголосила про підозру «генпродюсеру» ТРК «Крым» Олегу Крючкову
СБУ оголосила про підозру «генпродюсеру» ТРК «Крым» Олегу Крючкову

Служба безпеки України оголосила про підозру в колабораціонізмі (ч. 6 ст. 111-1 ККУ) «генеральному продюсеру» ТРК «Крым», раднику з інформаційної політики окупаційного голови Криму Олегу Крючкову. Текст підозри опубліковано на сайті Офісу Генерального прокурора,  повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Крючкова підозрюють у пропаганді війни, виправдовуванні, визнанні правомірною і запереченні збройної агресії Росії проти України та колабораційній діяльності.

За матеріалами слідства, Олег Крючков з 2014 року сприяє окупаційній владі Росії на тимчасово окупованій території Криму, здійснює інформаційну діяльність на підтримку держави-агресора, публічно закликає до агресивної війни, а також виправдовує тимчасову окупацію частини території України, використовуючи для цього соцмережі та ЗМІ.

У 2018 році окупанти призначили Крючкова до складу колегії окупаційного кримського «міністерства внутрішньої політики, інформації та зв’язку», згодом він став радником з інформаційної політики окупаційного голови Криму. Того ж року Крючков обійняв посаду генерального продюсера «Автономної некомерційної телерадіокомпанії «Телерадиокомпания «Крым».

З 2022 року Крючков, використовуючи власну сторінку в соціальної мережі «ВКонтакте» та власний телеграм-канал «Крючков Z», систематично поширює матеріали на підтримку окупантів, публічно закликає до агресивної війни i розповсюджує матеріали з такими закликами та виправдовуванням тимчасової окупації частини територій України, пропагує символ «Z».

Як зазначають у Центрі журналістських розслідувань, Олег Анатолійович Крючков до окупації Криму поєднував роботу на російську телекомпанію НТВ та український Новий канал. Ще з того часу він фігурував у скандалах щодо поширення фейків і наративів російських спецслужб. У перші дні окупації Криму саме Крючков допомагав зрадникам і окупантам облаштувати інформаційний центр у захопленій державній ТРК «Крим». 

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну керівництвом ТРК «Крым» для поширення пропагандистського контенту були створені філії телеканалу і спеціальні програми «Херсон24» і «Запорожье24», які поширювали російські наративи і пропаганду в інформпросторі окупованого півдня, звідки були витіснені українські медіа, використовуючи захоплене майно і частоти телерадіокомпанії «Суспільне Херсон».

Раніше Служба безпеки України оголосила про заочну підозру в колабораціонізмі й пособництві державі-агресору очільнику окупаційної друкарні в Херсоні Олександру Алєєву.

Також Нацполіція повідомила жительці Херсона Світлані Грабко про підозру в інформаційній співпраці з окупантами.

Поліція повідомила про підозру в інформаційній співпраці з окупантами (ч. 6 ст. 111-1 ККУ) також кореспондентці незаконно створеного окупантами телеканалу «Мариуполь 24» Анжеліці Новак.

Читайте також:

Фото: скриншот відео / Центр журналістських розслідувань

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1025
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду