Дослідниця Джулія Девіс випустила книгу «Як російські пропагандисти викривають наміри Путіна»

Дослідниця Джулія Девіс випустила книгу «Як російські пропагандисти викривають наміри Путіна»

14 Червня 2024
776
14 Червня 2024
16:42

Дослідниця Джулія Девіс випустила книгу «Як російські пропагандисти викривають наміри Путіна»

776
Авторку книги, родом з Києва, вважають провідною американською експерткою з питань російської телепропаганди. Передмову написав Тімоті Снайдер.
Дослідниця Джулія Девіс випустила книгу «Як російські пропагандисти викривають наміри Путіна»
Дослідниця Джулія Девіс випустила книгу «Як російські пропагандисти викривають наміри Путіна»

Вийшла друком нова книга журналістки й медіадослідниці Джулії Девіс «За їхніми власними словами. Як російські пропагандисти викривають наміри Путіна» («In Their Own Words. How Russian Propagandists Reveal Putin’s Intentions»).

Книга складається з есеїв і статей, написаних авторкою між 2019-м і 2023 роками для таких видань, як The Daily Beast і Центр аналізу європейської політики (CEPA). Вони висвітлюють міжнародні справи Росії крізь призму пропагандистської тактики Москви.

«Протягом понад двох десятиліть перед кремлівськими агітаторами було поставлено завдання заздалегідь закласти основу для різних внутрішніх і зовнішніх дій режиму Володимира Путіна. Таким чином, російські державні засоби масової інформації надають ключові підказки для розкриття — часто зловісних — цілей, які уряд Росії мав і планує переслідувати за кордоном, від втручання у вибори до військового вторгнення. Метою цих заходів є встановлення нового світового порядку з Росією на чолі.

[…] У 2024 році пропагандисти Путіна зіткнуться з можливістю потенційного судового переслідування за їх активне підбурювання до геноциду. Вони викручуються, розповідаючи різні взаємосуперечливі історії і засуджуючи тих самих гравців, яких вони звикли використовувати. Загнані в кут, вони вдаються до ядерних погроз і вимагають ще більше крові від України, єдиним злочином якої є її прагнення до демократії та свободи», — йдеться в описі книги.

Авторка книги Джулія Девіс народилася в Києві в 1974 році. Американська журналістка та медіааналітикиня, вона відома як «провідна американська експертка з питань російського урядового телебачення та пропаганди». Девіс працювала аналітикинею для Атлантичної ради і заснувала Russian Media Monitor — проєкт моніторингу російського державного телебачення, включаючи їхні міжнародні канали, як RT. У 2022 році Росія наклала на неї санкції.

Джулія Девіс також є кіно- й телепродюсеркою, режисеркою, сценаристкою, членкинею Академії телевізійних мистецтв і наук («Еммі»), «Жінки в кіно», Гільдії кіноакторів тощо. Джулія першою створила музичний супровід за участю Національного українського оркестру для Paramount Pictures.

Передмову до книги написав американський історик та інтелектуал Тімоті Снайдер.

«Російська пропаганда перебуває в тіні Америки. Російське пропагандистське телебачення щовечора розпочинає з передумови, що все, що сталося в цей день, — справа рук Америки і вина Америки. Це відображає проблему, яку покликана вирішувати російська пропаганда. Оскільки Володимир Путін — бос босів в олігархічному режимі, де внутрішня політика неможлива, пропагандисти повинні спрямовувати увагу на світ за межами Росії таким чином, щоб російське керівництво виглядало праведним.

Російські пропагандисти роблять це в упевненості, що ніхто за межами Росії за ними не спостерігає. Але Джулія Девіс, на превелике щастя для всіх нас, це зробила. Завдяки її новій книзі ми можемо зрозуміти специфіку роботи пропагандистів, а також ту напругу, яку вони відчувають, коли зовнішній світ створює їм проблеми», — пише Снайдер (повний текст його передмови читайте в перекладі NV).

Книгу видало німецьке академічне видавництво Ibidem Verlag. Вона входить до цілої серії книг «Ukrainian Voices» («Українські голоси»). 

В її рамках англійською вже вийшли книги «Український Майдан, війна Росії: Хроніка та аналіз Революції гідності», «Фашизм і геноцид: війна Росії проти українців» Тараса Кузьо, «Фальшиві дзеркала: інструменталізація соціальних медіа як зброї в російській анексії Криму», «Втрата: історія загиблого солдата у розповіді його сестри» Олесі Хромейчук, «Україна кличе: Калейдоскоп від Громадського радіо 2016–2019», а також есеї українських інтелектуалів під редакцією Володимира Єрмоленка та з передмовою Пітера Померанцева, есеї про Європу та Україну Миколи Рябчука, нариси про українську Другу світову війну від Олени Стяжкіної та Вахтанга Кіпіані, антологія текстів українських дисидентів, «Наші інші: історії українського різноманіття» Олесі Яремчук тощо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
776
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду