У Києві презентували повне видання англійською «Історії України-Руси» Михайла Грушевського

У Києві презентували повне видання англійською «Історії України-Руси» Михайла Грушевського

22 Лютого 2024
2324
22 Лютого 2024
15:07

У Києві презентували повне видання англійською «Історії України-Руси» Михайла Грушевського

2324
Десять комплектів видання «Історії» поповнять «Українські книжкові полички» у бібліотеках усього світу. Крім того, фундаментальний десятитомник Грушевського доповнять дві нові книги про модерну історію України.
У Києві презентували повне видання англійською «Історії України-Руси» Михайла Грушевського
У Києві презентували повне видання англійською «Історії України-Руси» Михайла Грушевського

У Софії Київській 21 лютого презентували англомовний переклад десятитомника Михайла Грушевського «Історія України-Руси». Про це повідомила перша леді Олена Зеленська.

Видання містить 10 томів у 12 книгах. Переклад десятитомника англійською здійснив Центр досліджень історії України імені Петра Яцика при Канадському інституті українських студій Університету Альберти. Переклад першого тому видали ще у 1997 році, останнього — у 2021-му.

В заході взяли участь також сучасні історики-україністи України, США, Канади, зокрема головний редактор проєкту перекладу Грушевського і директор Центру імені Петра Яцика Франк Сисин, директор Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергій Плохій та професор Українського католицького університету Ярослав Грицак.

За словами першої леді, десять комплектів англомовного видання «Історії» Грушевського поповнять «Українські книжкові полички» — проєкт із поширення української літератури, який налічує вже понад 190 поличок у бібліотеках 46 країн.

«Десятитомну “Історію України-Руси” Михайло Грушевський писав 38 років. І це не лише праця його життя — це перша академічна історія України як окремої держави, що веде початок від Київської Русі. Для нас, сучасних українців — ніби звичний факт. Але в часи, коли починав роботу Грушевський, доба Київської Русі була давно “монополізована” Російською імперією як початок власної державності.

Отже, Михайло Грушевський кардинально змінив імперський фокус, відкривши історію цілого народу світу і йому самому. І сьогодні, коли Росія вкотре намагається переписати історію й викреслити з неї Україну, праця професора Грушевського — знову на захисті фактів та історичної правди», — написала Олена Зеленська.

Історик Ярослав Грицак у коментарі «Детектору медіа» розповів, що хоча останній том перекладу Грушевського вийшов друком ще у 2021 році, зараз відбулось офіційне передання кількох екземплярів усього десятитомника до проєкту «Книжкова полиця».

Крім того, за словами історика, проєкт доповнять ще дві праці про модерну історію України XIX–XX століть.

Зокрема, у 2023 році Канадський інститут українських студій вже видав друком англомовну книгу про історію України «довгого» XIX століття авторства історика Сергія Біленького «Laboratory of Modernity. Ukraine between Empire and Nation, 1772–1914» («Лабораторія модерності. Україна між імперією та нацією, 1772–1914»).

«Оскільки праця Грушевського закінчується кінцем 17 століття, виникла ідея продовжити його працю. Як наслідок, вже вийшла книга Сергій Біленького. Останній том — історію України XX століття — пишу я», — розповів Грицак.

Відзначимо, десятитомна монографія Михайла Грушевського «Історія України-Руси» містить найдетальніший виклад історії України від прадавніх часів до другої половини 17-го століття. Історик писав її з перервами протягом 1895–1933 років. Вважається головною працею Грушевського та основою новітньої української історіографії.

Читайте також:

Фото: Олена Зеленська / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2324
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду