Більшість опитаних українців вважає, що деякі дії влади варто критикувати навіть під час війни, — КМІС

Більшість опитаних українців вважає, що деякі дії влади варто критикувати навіть під час війни, — КМІС

10 Червня 2024
456
10 Червня 2024
12:52

Більшість опитаних українців вважає, що деякі дії влади варто критикувати навіть під час війни, — КМІС

456
Половина респондентів вважає, що критика окремих дій влади має бути конструктивною та виваженою, натомість третина опитаних (31%) переконана, що вона має бути безкомпромісною, щоб змусити владу виправити свої помилки.
Більшість опитаних українців вважає, що деякі дії влади варто критикувати навіть під час війни, — КМІС
Більшість опитаних українців вважає, що деякі дії влади варто критикувати навіть під час війни, — КМІС

Більшість опитаних українців вважає, що владу потрібно критикувати навіть під час війни. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 16–22 травня.

Так, 50% респондентів вважають, що критика окремих дій влади має бути конструктивною та виваженою, щоб не розхитувати ситуацію в країні, а ще 13% опитаних переконані, що зараз не варто допускати критику. Водночас третина українців (31%) вважає, що вже зараз критика має бути жорсткою і безкомпромісною, щоб змусити владу виправити свої помилки. Решта 5% не визначилися із своєю думкою.

 

Як зауважили аналітики, позиція опитаних переважно збігається на заході, півдні та в центрі, де більшість (62–66%) вважає, що критика має бути в конструктивних рамках або взагалі відсутньою. Водночас на сході 49% виступають за більш конструктивну критику, а 47% наполягають на безкомпромісному підході.

 

У межах того ж соціологічного дослідження КМІС з'ясував, що станом на травень 2024 року президенту Володимиру Зеленському довіряють 59% респондентів, а 36% висловлюють недовіру.

«Лише серед тих, хто зовсім не довіряє президенту (нагадаємо, таких 22% серед усього населення) більшість (62%) вважають, що критика має бути жорсткою і безкомпромісною. І при цьому навіть серед них третина (34%) вважають, що критика має бути щонайменше в конструктивних рамках. Уже серед тих, хто скоріше не довіряє Президенту, ситуація змінюється на протилежну. Так, більшість (59%) наполягають на конструктивних рамках для критики (або взагалі проти неї). Підтримують жорстку безкомпромісну критику — близько третини (39%)», — зауважили соціологи.

Водночас серед тих, хто довіряє Зеленському, 76–77% вважають, що критика має бути в конструктивних рамках або відсутньою, а 18–20% кажуть про жорстку безкомпромісну критику.

 

 

За словами виконавчого директора КМІС Антона Грушецького, результати опитування показують, що українці переважно займають досить прагматичну та виправдану позицію.

«Лише спільними діями ми можемо наблизити Перемогу. Спільні дії передбачають формування спільного простору якщо не щирої довіри, то хоча би конструктивної взаємодії. Більшість простих українців підтримують конструктивну співпрацю (з елементами здорової критики та без деструктивної агресивності), тому ми передусім закликаємо владу та журналістів / громадських активність також бути спокійними, виваженими і конструктивними», — резюмував він.

Дослідження тривало 16–22 травня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 1 002 респонденти у віці 18 років і старше, що мешкають у всіх регіонах України. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3% для показників, близьких до 25%, 2,1% — для показників, близьких до 10% та 1,5% — для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року КМІС проводив опитування, за результатами якого 70% респондентів відповіли ствердно на запитання про те, чи варто критикувати дії влади в умовах війни. Водночас 25% учасників опитування заявили про необхідність уникати будь-яких суперечок усередині країни.

Натомість у травні 2022 року показники були протилежними: тоді 68% вважали, що всі суперечки мають бути відкладені, поки триває війна, а 26% наполягали на допустимості критики.

Ілюстрація: Anna Donets / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
456
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду