Irregular Warfare Initiative оцінила переваги публічної активності ГУР та «культового» Буданова

Irregular Warfare Initiative оцінила переваги публічної активності ГУР та «культового» Буданова

5 Червня 2024
563
5 Червня 2024
15:26

Irregular Warfare Initiative оцінила переваги публічної активності ГУР та «культового» Буданова

563
Аналітики видання відзначили активну присутність ГУР в соцмережах, збір там розвідданих серед населення та участь у різних публічних заходах.
Irregular Warfare Initiative оцінила переваги публічної активності ГУР та «культового» Буданова
Irregular Warfare Initiative оцінила переваги публічної активності ГУР та «культового» Буданова

Незвична для таємних служб публічна активність ГУР МОУ допомогла українській розвідці не лише здобути визнання у суспільстві, а й залучати додаткові кошти для фінансування спецпідрозділів та суттєво деморалізувати противника. До таких висновків дійшло міжнародне мілітарне видання Irregular Warfare Initiative.

Автори матеріалу стверджують, що ГУР зуміло ефективно використати свою нетипову для спецслужб публічність для висвітлення власних операцій та підтримки оборонних ініціатив проти російського вторгнення. «І це є свідченням того, що тотальна закритість  спецслужб в умовах сучасного світу більшою мірою недоліком, ніж перевагою», — йдеться у матеріалі.

Як стверджують фахівці, завдяки своїй публічності українська розвідка здобула можливість залучати фінансову підтримку для своїх спецпідрозділів, збільшити свої рекрутингові спроможності, а також використовувати публічний контент для деморалізації противника. Як приклад такої деморалізації видання навело інформаційний ефект, який викликало у Росії поширення ГУР відео з успішним ураженням російських суден в Чорному морі.

Аналітики відзначають активну участь української розвідки в соціальних мережах Facebook, X, Telegram і Viber. Зокрема, вони називають «інноваційним» створення «Головного розвідувального бота» у Telegram для збору розвідданих серед населення. Значна частина контенту ГУР у соцмережах висвітлює успішні операції їхніх підрозділів проти російських військ, а також вшановує пам'ять загиблих воїнів. Також ГУР активно бере участь у різних заходах, як-от змагання зі змішаних єдиноборств, які підвищують їхню популярність і допомагають вербувати новобранців.

«Під керівництвом генерал-лейтенанта Кирила Буданова, який користується майже культовим статусом серед українців, ГУР вміло використовує свою публічну присутність, щоб персоналізувати конфлікт, висвітлити гуманітарні операції та ефективно залучити підтримку оборонних ініціатив проти російського вторгнення», — йдеться у матеріалі.

Серед потенційних недоліків такого підходу аналітики відзначають те, що він може поставити під загрозу операції, що потребують таємності. Крім того, у суспільствах із низькою інституційною довірою ця тактика може дати зворотний результат, оскільки сприйматиметься як пропаганда, а не як правдива комунікація з суспільством.

Також аналітики додають, що таке активне залучення цивільних осіб до збору розвідданих про ворожі війська під час війни є предметом гарячих дискусій у західних військових установах. Критики стверджують, що це може порушувати гуманітарні правила війни, стираючи межі між військовими та цивільними.

Irregular Warfare Initiative — міжнародне мілітарне видання, засноване в 2020 році в США чинними військовими. Спеціалізується на дослідженні безпекових викликів та вивченні практик іррегулярних воєн.

Нагадаємо, 5 червня в ефірі ICTV2 відбудеться телепрем'єра шостого документального фільму «Легіони світла» з циклу «Воєнна розвідка України».

Автор фільмів Артем Шевченко почав працювати над циклом про ГУР у 2022 році. Цьогоріч цикл презентували на Берлінському кінофестивалі.

Як повідомляв «ДМ», телеканал ICTV2 за підтримки ГУР зніме повнометражний художній фільм «Таймер війни» про українського шпигуна Влада Хмару за мотивами однойменного роману Андрія Кокотюхи.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду