Онлайн-медіа «Свідомі» запускає другий сезон подкасту «Пізнай Qirim»

Онлайн-медіа «Свідомі» запускає другий сезон подкасту «Пізнай Qirim»

5 Червня 2024
365
5 Червня 2024
15:50

Онлайн-медіа «Свідомі» запускає другий сезон подкасту «Пізнай Qirim»

365
У нових епізодах ведучі Анастасія Бакуліна та Наджіє Аметова спільно з гостями досліджуватимуть Крим через призму суспільно-політичних проблем на півострові.
Онлайн-медіа «Свідомі» запускає другий сезон подкасту «Пізнай Qirim»
Онлайн-медіа «Свідомі» запускає другий сезон подкасту «Пізнай Qirim»

Онлайн-медіа «Свідомі» запустило другий сезон подкасту «Пізнай Qirim». Засновниця та СЕО видання Анастасія Бакуліна й журналістка медіаресурсу «Qırım media», кримська татарка Наджіє Аметова спільно із запрошеними гостями занурюються в контекст Криму, тепер — через призму суспільно-політичних проблем на півострові. Про це автори проєкту повідомили «Детектору медіа» пресрелізом.

«У цьому сезоні ми присвятили більше уваги саме суспільно-політичним контекстам. Тут ми радше розширили фокус подкасту, але все ж продовжуємо йти за нашою концепцією: в кожному сезоні я через розмови зі своєю подругою та експертами досліджую теми про народ Криму через рефлексії та пошук спільного між нашими народами», — розповіла Анастасія Бакуліна.

Команда подкасту досліджуватиме те, як у місцях виселення зароджувався рух опору, разом із Мустафою Джемілєвим, ділитиметься історіями бранців Кремля, зокрема з Муміне Салієвою, та історією батька Наджіє Аметової, який був незаконно засуджений росіянами у 2017 році. Один з епізодів, що стосується дослідження кухні, журналісти записувала в одному із кримськотатарських закладів.

«Якщо попередній сезон був розмовний, то цей точно наративний. Перш за все, в основі лежить історія Насті як дослідниці й українки, що ставить собі дуже багато запитань про кримських татар та їхню долю. Далі — це історії наших гостей, бо, окрім того, що кожен — експерт у своїй сфері, він ще й має за плечима болючий досвід: депортація це чи ув’язнення рідних.

Ми намагалися торкатись особистого в таких глобальних темах, як рух опору чи державна політика. Якщо в минулому сезоні ми досліджували, так би мовити, ази культури та історії народу, то тут ми шукаємо відповіді на складні запитання. Деякі з них не надто приємні, як-от тема політики України та Криму з 1991 до 2014. Ми наче далі спускаємося з ліхтариком глибше і продовжуємо рефлексувати, бо тільки так можна зцілити травми та деколонізувати спільну свідомість», — зазначила продюсерка подкасту Ольга Круглій.

До запису епізодів команда правозахисницю та дружину політв’язня Муміне Салієву, лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва, очільника руху громадського спротиву «Жовта стрічка» на материковій частині України Ярослава Божка, історика Мартіна-Олександра Кислого та громадську активістку Ельзару Галімову.

«Про Крим та кримських татар треба говорити не просто зараз, а завжди. Так мало би бути від початку незалежності України. З 1991 року українці сприймали Крим здебільшого як курорт. Мало цікавилися історією, культурою тощо. Крим — не просто територія, не просто море, гори. Це ще нескорені люди, які ще 26 лютого сказали своє слово. Це велика, багатовікова культурна спадщина, яка є невіддільною частиною незалежної України. Щоб поважати себе, пишатися собою, любити свій народ та батьківщину, треба знати себе, тобто свою історію», — прокоментувала Наджіє Аметова. 

Упродовж червня-липня 2024 року команда випустить п’ять епізодів подкасту. Перший випуск вже можна прослухати на стримінгових платформах: Spotify, Apple Podcasts, YouTube. Текстові конспекти епізодів українською та англійською мовами також будуть доступні на сайті та в соціальних мережах «Свідомих».

Цей подкаст став можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Нагадаємо, перший сезон проєкту «Пізнай Qirim» запустили у грудні минулого року. До запису епізодів команда «Свідомих» залучила представників кримської спільноти, серед яких Алім Алієв, Ахтем Сеітаблаєв, Еміне Джапарова, Мамурє Чабанова. Разом з експертами ведучі говорили про мову, історію, культуру, депортацію. Один з випусків подкасту «Свідомі» присвятили Саїде Аріфовій — кримській татарці, яка рятувала євреїв під час Другої світової війни.

Фото: «Свідомі»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
365
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду