Як Україна здатна посилити стратегічну автономію ЄС у сферах безпеки, людського капіталу та економіки - підсумки EuroSummit громадських організацій

Як Україна здатна посилити стратегічну автономію ЄС у сферах безпеки, людського капіталу та економіки - підсумки EuroSummit громадських організацій

11 Травня 2024
429

Як Україна здатна посилити стратегічну автономію ЄС у сферах безпеки, людського капіталу та економіки - підсумки EuroSummit громадських організацій

429
Україна на порозі відкриття переговорів про вступ до ЄС. На цьому етапі уряд потребуватиме допомоги з боку громадського сектору.
Як Україна здатна посилити стратегічну автономію ЄС у сферах безпеки, людського капіталу та економіки - підсумки EuroSummit громадських організацій
Як Україна здатна посилити стратегічну автономію ЄС у сферах безпеки, людського капіталу та економіки - підсумки EuroSummit громадських організацій

9 травня,  у День Європи,  у Києві відбувся EuroSummit громадських організацій. Понад 200 представників ГО, експерти, активісти, представники влади, зокрема Уряду та Верховної Ради України, а також партнери України з Євросоюзу об'єдналися задля напрацювання спільного вектору роботи у процесі набуття  Україною членства в ЄС.

23 червня 2022 Європейська Рада надала Україні статус країни-кандидата на вступ до ЄС. 14 грудня 2023 ухвалила ще одне історичне рішення про відкриття переговорів про вступ України до ЄС. Громадські організації та аналітичні центри суттєво допомогли у процесі  імплементації Угоди про асоціацію. Наступний етап, повна реалізація Угоди про асоціацію та всіх можливостей статусу кандидата, що означатиме тіснішу співпрацю у сфері політики та безпеки, поступову економічну інтеграцію до єдиного ринку ЄС. Експертиза, яка є в  української громадськості, потрібна для підсилення для переговорного процесу.

«Попри повномасштабну війну Росії проти України, країна працює над відновленням та впровадженням реформ у межах підготовки до членства в ЄС. Українське суспільство демонструє стійкість, життєздатність та непохитну волю до демократії, прав людини і європейських цінностей. Європейський Союз підтримував і продовжуватиме підтримувати українців на цьому шляху. Співпраця з громадянським суспільством залишається ключовим пріоритетом для ЄС. Саме тому ЄС в Україні працює з громадянським суспільством у всіх секторах та по всій країні», — зазначив Штефан Шльойнінг, керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні.

Перший раунд переговорів  (Міжурядова конференція) може відбутися вже влітку. Тоді й буде представлена загальна переговорна рамка України. Важливо, щоб у ній було зазначено готовність уряду долучати організації громадянського суспільства (ОГС) до процесу переговорів. Головні аспекти залучення: інформування громадськості  про хід переговорів; уряду потрібно напрацювати механізм залучення громадськості; у свою чергу громадськість повинна мати можливість активно моніторити  процес переговорів про вступ, його динаміку та правильність виконання реформ.

Організації, які допомагали уряду та міністерствам в імплементації Угоди про асоціацію, мають потужну експертизу , з ними потрібно працювати й підвищувати їхню обізнаність у праві ЄС вже в контексті переговорного процесу.

"Від 24-го лютого організації громадянського суспільства ще раз довели, що вони є надійною опорою для держави та її захисників. Громадянське суспільство в Україні впливове, динамічне та адаптивне. ІСАР Єднання працює над посиленням громадського сектору та покращенням середовища, у якому функціонують неприбуткові організації. Розвиненість громадянського суспільства є суттєвим показником сформованих цінностей країни та її свобод. Серед лідерів сьогодні – експерти, що розуміють своє поле зсередини і якнайглибше та здатні значно посилити позиції українського уряду в процесі переговорів про вступ України в ЄС» , — підкреслив виконавчий директор ІСАР Єднання Володимир Шейгус.

EuroSummit громадських організацій об'єднав представників громадянського суспільства за різними сферами діяльності (клімат і зелений перехід, аграрний сектор, людський капітал, підприємництво, реформа публічної адміністрації).

Роль галузевих організацій, які займаються вузькими сферами (екологія, клімат, фітосанітарні норми), дуже важлива. Вони глибоко обізнані та ефективні в своїй сфері в контексті лобіювання правильних ідей. Але їм потрібно синхронізуватися з євроінтеграційною аджендою. І ці ОГС, любіюючи євроінтеграцію, теж можуть досягати своїх цілей як організації, які об'єднують громадян.

«Експерти ГО EasyBusiness проаналізували понад 20 кейсів повоєнного відновлення. Третину з них було забезпечено завдяки співпраці приватного, державного та громадського секторів. Євроінтеграція та економічне відновлення України – поєднані процеси. Вступ до ЄС створять нові можливості для розвитку бізнесу та зростання ВВП. Вже зараз, в момент переорієнтації ЄС на більш дружніх експортерів, маємо нові можливості для ніаршорінгу та залучення нових інвестицій. Надалі маємо включатися до європейських ланцюгів доданої вартості на вищих ланках, аніж постачання сировини — маємо розвивати виробництво продукції з високою доданою вартістю», — керівник ГО EasyBusiness Дмитро Ливч.

Після презентації досліджень від аналітиків ГО EasyBusiness та панельних дискусій за участі представників українського Кабінету Міністрів, Парламенту, Представництва ЄС в Україні та експертів, відбулись тематичні воркшопи та сесії обміну досвідом. А також нетворкінг для напрацювання пропозицій щодо сценаріїв залучення громадських організацій до переговорного процесу щодо членства України в ЄС.

Всі напрацювання і пропозиції саміту будуть передані уряду разом зі списками учасників організацій, які готові надати підтримку в процесі переговорів. Також організатори саміту працюватимуть із міжнародними партнерами з розвитку, щоб правильно каналізувати допомогу громадським організаціям та аналітичним центрам для посилення їхньої спроможності сприяти уряду в переговорному процесі.

Додаткова інформація про підтримку громадянського суспільства та незалежних медіа з боку ЄС: eu4ukraine.eu

Щоб дізнатися більше про заходи в межах всеукраїнської комунікаційної кампанії «Разом діємо. Разом ми — Європа», стежте за сторінками Представництва ЄС в Україні у Facebook, Instagram та Twitter/X.

Довідково.

EuroSummit громадських організації організовано ГО EasyBusiness за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку, а також у партнерстві з Представництвом ЄС в Україні.

Ілюстративне фото: Friedemann W.-W./Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
429
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду