NGL.media: За рік держава виділила 90 млн грн на проєкт The Gaze, на який за місяць заходять 16 тисяч людей

NGL.media: За рік держава виділила 90 млн грн на проєкт The Gaze, на який за місяць заходять 16 тисяч людей

30 Травня 2024
660
30 Травня 2024
17:04

NGL.media: За рік держава виділила 90 млн грн на проєкт The Gaze, на який за місяць заходять 16 тисяч людей

660
Проєкт ДП «МПІУ» не має головного редактора та окремої редакції, частину контенту виробляють приватні підрядники, деякі з них недотичні до інформаційної сфери.
NGL.media: За рік держава виділила 90 млн грн на проєкт The Gaze, на який за місяць заходять 16 тисяч людей
NGL.media: За рік держава виділила 90 млн грн на проєкт The Gaze, на який за місяць заходять 16 тисяч людей

За рік діяльності проєкт українського державного іномовлення The Gaze уклав угод на 90,8 млн гривень. При цьому аудиторія сайту становить 16,6 тис. унікальних відвідувачів у місяць, а ютуб-канал має 23,6 тис. підписників. Про це йдеться в матеріалі розслідувального проєкту NGL.media.

«Минув рік з моменту запуску проєкту, а показники The Gaze продовжують залишатися, м’яко кажучи, жалюгідними. Тим часом МПІУ продовжує витрачати мільйони гривень на створення контенту, міняти підрядників — а ті, схоже, до кінця не розуміють, чим займаються», — пише видання.

На ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» у відповідь на запит NGL.media відмовились надати детальний бюджет проєкту — мовляв, порахувати витрати безпосередньо на The Gaze неможливо.

NGL.media самостійно порахували витрати на цей проєкт, проаналізувавши всі договори з підрядниками станом на травень 2024 року включно. За їхніми підрахунками, загалом за рік діяльності The Gaze уклав угод на 90,8 млн гривень, з яких уже виплачені підрядникам 72,1 млн.

При цьому зараз аудиторія сайту The Gaze становить близько 16,6 тис. унікальних відвідувачів за місяць. Для порівняння, середня щомісячна аудиторія державного англомовного Ukrinform — понад 880 тис. унікальних відвідувачів, а чимало новин на The Gaze — це передруки з Ukrinform.

Наповнення сайту The Gaze — здебільшого новини, джерелами яких є соцмережі українських та іноземних діячів, передруки з іноземних медіа та «Укрінформу». Читачам також пропонують матеріали про лайфстайл, спорт, туризм тощо. Також на сайті створюють оглядові та аналітичні статті на економічну та політичну тематики, деколи публікують матеріали від Інституту вивчення війни (ISW), колонки політиків тощо.

Ютуб-канал The Gaze зріс до 23,6 тис. підписників і понад 4 млн переглядів. Втім, більшість програм продовжує збирати по кілька десятків чи сотень переглядів. Частина шоу, з якими стартував проєкт, уже не випускаються, а нові не тішать популярністю, пише NGL.media.

Медіапроєкт не має головного редактора та окремої редакції, лише редакційну раду. Гендиректорка МПІУ Юлія Островська пояснила, що частину контенту виробляють працівники МПІУ, частину — приватні підрядники, які перемогли в конкурсах і з якими укладені договори Prozorro, технічну та юридичну підтримку тощо забезпечують департаменти МПІУ.

Артем Біденко, який раніше займався запуском Thе Gaze і консультував МПІУ, тепер відмежовується від проєкту. «Я вирішив, що якщо ви внесете у свої статті ті правки, які я вказав у “Детекторі медіа”, то я повернусь до цього проєкту. А оскільки правки внесені не були, то я цим проєктом більше не займаюсь», — сказав Біденко у розмові з NGL.media. 

Наразі єдиним виробником текстового контенту для The Gaze з листопада 2023 року є власник сайту «Бильярдный информационний сайт Дуплет» Сергій Гілевич. З ним МПІУ уклала дві угоди загалом на 9,9 млн гривень, з яких уже виплатила 2,2 млн. У договорі МПІУ з Гілевичем вказано, що у вартість кожної публікації входить і її «просування на англомовну аудиторію», проте методи «просування» ніяк не конкретизовані. Угоди з попередніми підрядниками завершились, і їх не продовжували.

У відповіді на запит МПІУ стверджує, що до кінця цього року на платформі The Gaze виходитимуть ще кілька нових шоу. Їх виробництво обійдеться у 5,5 млн гривень.

Зокрема, 2 млн гривень на два нові шоу виділили Максиму Яценку, який раніше продавав лікарням дезінфекційне обладнання і медичні маски, проводив соціологічні дослідження для ДП «Центр захисту інформаційного простору України», що підпорядковується Мінкульту, та «надавав послуги таксі».

Загалом результати проєкту The Gaze за рік діяльності у МПІУ вважають успішними, зокрема через зменшення кількості переглядів з України і, відповідно, збільшення частки іноземних глядачів з-за кордону.

Нагадаємо, у червні 2023 року державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» запустило англомовну диджитал-платформу The Gaze.

Метою платформи «МПІУ» називало «знайомство масової західної аудиторії з феноменом країн нової Європи та України». Платформа мала поєднувати топові новини, репортажі, розважальний контент, аналітичні матеріали та стримінгові формати. На старті вона була зорієнтована насамперед на авдиторію з Великої Британії та США.

У жовтні 2023 року видання NGL.media з’ясувало, що за чотири місяці Міністерство культури та інформаційної політики витратило на The Gaze понад 60 млн гривень. При цьому за цей час сайт відвідали близько 65 тисяч людей, а більшість відео на ютуб-каналі збирають кілька десятків-сотень переглядів.

Весь контент для The Gaze тоді виробляли підрядники, яких комісія МПІУ обрала за результатами творчих конкурсів. З’ясувалося, що вартість написання короткої новини (здебільшого якісного рерайту міжнародних новинних платформ) становила 4000 грн, а статті — 8500 грн.

Тоді ДП «МПІУ» відреагувало на розслідування журналістів NGL.media, зауваживши, що матеріал містить низку помилкових тверджень щодо діяльності підприємства. 

В листопаді 2023 року NGL.media з’ясувало, що компанії та підприємці, пов’язані з позаштатним радником МПІУ Артемом Біденком, який опікується проєктом The Gaze, за неповні три роки отримали від міністерства 70,5 млн гривень. З них майже 51 млн  — безпосередньо від МПІУ. 

Тоді «Детектор медіа» звернувся із запитом до Артема Біденка. Його відповідь та інтерв’ю з «ДМ» читайте тут.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
660
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду