Україна посідає 99 позицію зі 161 за рівнем свободи слова у світовому рейтингу Article 19

Україна посідає 99 позицію зі 161 за рівнем свободи слова у світовому рейтингу Article 19

29 Травня 2024
892
29 Травня 2024
21:25

Україна посідає 99 позицію зі 161 за рівнем свободи слова у світовому рейтингу Article 19

892
Згідно з результатами, Україні присвоїли 39 балів свободи самовираження, що позначено в рейтингу як «дуже обмежена свобода слова».
Україна посідає 99 позицію зі 161 за рівнем свободи слова у світовому рейтингу Article 19
Україна посідає 99 позицію зі 161 за рівнем свободи слова у світовому рейтингу Article 19

Британська правозахисна організація Article 19 опублікувала щорічний звіт про свободу вираження поглядів. Україна посіла 99 місце зі 161 та має 39 балів свободи самовираження, що позначено в рейтингу як «дуже обмежена свобода слова».

Рейтинг очолили Данія (95 балів), Швейцарія і Швеція (по 93 бали). Водночас на останніх місцях перебувають Нікарагуа, Еритрея та Північна Корея.

Згідно з Article 19, зростання кількості людей з кризою свободи слова пов’язано зі зменшенням самовираження в Індії, яка перейшла в категорію «кризи свободи слова» між 2022 і 2023 роками. Водночас найбільший приріст свободи слова зафіксували в Бразилії, де з 2022 року свобода слова зросла до рівня «відкритої країни».

Загалом у 2023 році кількість людей, що втрачають свободу самовираження, сягала 451 мільйона в 10 країнах. Поліпшення свободи слова помітили в 5 країнах, де проживають 355 мільйонів людей. Лише 23% населення світу живуть у відкритому та менш обмеженому середовищі.

Article 19 оцінює свободу слова в 161 країні з 2000 по 2023 рік за спеціальною шкалою вираження, яка включає 25 показників. Протягом року команда проводить періодичні аналізи на основі щорічної публікації даних від Інституту різновидів демократії (V-Dem).

Нагадаємо, нещодавно організація «Репортери без кордонів» (RSF) також оприлюднила Індекс свободи слова у 2024 році, до якого увійшли 180 країн світу.

Перші місця у рейтингу отримали Норвегія, Данія, Швеція, Нідерланди, Фінляндія, Естонія, Португалія та Ірландія. Це єдині країни світу, які продемонстрували цього року «добрі» показники свободи слова. Останні місця у рейтингу посідають Іран, КНДР, Афганістан, Сирія та Еритрея.

Україна, яка піднялась за рік на 18 позицій в Індексі свободи слова, покращила свій показник у політичній площині та коефіцієнт безпеки. RFS відзначає, що попри війну політичне втручання у діяльність медіа на неокупованій частині України зменшилося, а динамізм українського суспільства у засудженні тиску на медіа обмежує його та змушує владу реагувати.

За даними RSF, понад 50% населення світу проживає в країні або на території, де ситуація класифікується як «дуже серйозна» у Всесвітньому індексі свободи преси за 2024 рік організації «Репортери без кордонів» (RSF). Натомість менше 8% живуть у місцях, де ситуація є «доброю» або «задовільною».

Фото: скриншот мапи рейтингу Article 19

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду