«Він залишався працювати тут задля країни, аби доносити людям правду», — політики відреагували на смерть Олександра Мартиненка

«Він залишався працювати тут задля країни, аби доносити людям правду», — політики відреагували на смерть Олександра Мартиненка

29 Травня 2024
808
29 Травня 2024
11:12

«Він залишався працювати тут задля країни, аби доносити людям правду», — політики відреагували на смерть Олександра Мартиненка

808
Українські політики висловили співчуття у зв'язку зі смертю керівника агенції «Інтерфакс-Україна» Олександра Мартиненка.
«Він залишався працювати тут задля країни, аби доносити людям правду», — політики відреагували на смерть Олександра Мартиненка
«Він залишався працювати тут задля країни, аби доносити людям правду», — політики відреагували на смерть Олександра Мартиненка

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль висловив співчуття з приводу смерті керівника агенції «Інтерфакс-Україна» Олександра Мартиненка. 

«Олександр Владленович був професіоналом, відданим своїй справі. Пригадую нашу зустріч на початку вторгнення в Києві — попри все, він залишався працювати тут задля країни, аби доносити людям правду. Справжній журналіст, патріот, видатна людина. 

Найщиріші співчуття родині та близьким Олександра Владленовича. Вічна пам'ять», — написав Шмигаль у телеграмі.  

Глава Офісу президента Андрій Єрмак написав:   

«Засновник і голова агентства “Інтерфакс-Україна”, журналіст, візіонер, який перетворював інформацію на мистецтво. Він мав досвід роботи у владі, і був справжньою четвертою владою в Україні. Я любив говорити з Олександром Владленовичем про геополітику, комунікації, смисли, які закладають у слова різні автори та державні діячі світу.  

Мартиненка поважали у медійній спільноті. Він завжди зберігав об’єктивність, відстоював власну позицію, інтелігентно та аргументовано. Ми неодноразово сперечалися. І хоч я до кінця відстоюю власну думку, маю визнати, що часто погоджувався з ним.  

Олександр Мартиненко — це історія професії, а також людина, яка назавжди буде в історії країни. 

Його відданість професії, людяність і непохитна віра в силу слова залишать глибокий слід у нашій пам'яті», — написав Єрмак у телеграмі. 

Єрмак подякував Олександру Мартиненку «за твої слова, за твої поради». 

П’ятий Президент України Петро Порошенко каже, що був шокований звісткою про смерть засновника і голови агентства «Інтерфакс-Україна» Олександра Мартиненка.

«Олександр належить до тієї плеяди особистостей, які розбудовували Україну. Були біля витоків незалежності держави і задавали тон у суспільстві. Визначали стандарт професії і творили сучасну українську журналістику. Вітчизняна медіаспільнота зазнала великої втрати.

Переконаний, що найкращою даниною памʼяті Олександра буде зміцнення свободи слова і професійності українських журналістів. Разом маємо втримати і розвинути започатковане велетами, які йдуть від нас. Царство Небесне і вічна памʼять Олександрові Мартиненку. Щирі співчуття рідним, друзям і колегам», — написав у фейсбуку Порошенко.

Голова політичної партії «ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко також висловила співчуття: «Помер Олександр Мартиненко, засновник та голова агентства “Інтерфакс-Україна”. Людина, яка стояла біля самих витоків свободи слова в Україні. Знала його здавна. Дуже делікатний, розумний і інтелігентний чоловік. Таких бракує. Світла пам’ять!».

Двічі Прем'єр-міністр України, голова Київського безпекового форуму та засновник фонду Open Ukraine Арсеній Яценюк:

«Відійшов у вічність відомий український журналіст, засновник і голова агентства “Інтерфакс-Україна” Олександр Мартиненко. Жахлива, шокуюча звістка. Олександр Мартиненко — один із творців журналістики Незалежної України. Патріот, лідер громадської думки, щира і добра людина. Важка втрата для всієї країни і професійного цеху. Щирі співчуття рідним, близьким і колегам. Вічна пам'ять».

Заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня парламентської делегації в ПАРЄ Євгенія Кравчук написала: «Непоправна втрата для української журналістики… RIP Oleksandr Martynenko».

В. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв:

«Пішов з життя засновник і багаторічний голова агентства Interfax-Ukraine Олександр Мартиненко. Особиста та професійна втрата. Олександр Владленович був не просто професійним журналістом, а й добрим товаришем. Щирі співчуття рідним та колегам. Світла пам’ять».

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин:

«Світла пам’ять Олександру Мартиненку. На 64-у році життя помер засновник і голова агентства “Інтерфакс-Україна” Олександр Мартиненко. Причини смерті наразі невідомі.

Кавалер ордена “За заслуги” III ступеня, ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня, заслужений журналіст України. Подяка за відданість професії і важливий внесок у незалежні українські ЗМІ. Щирі співчуття близьким».

Нагадаємо, засновник та голова «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко помер 28 травня на 64-му році життя. 

Олександр Мартиненко народився 22 серпня 1960 року в місті Харкові. Закінчив економічний факультет Харківського державного університету. 

Працював молодшим науковим співробітником кафедри планування народного господарства Харківського держуніверситету (1987–1990), кореспондентом, редактором відділу газети «Орієнтир Діп» (1990–1992), головним редактором агентства «Харків-новини» (1992), президентом агентства «Інтерфакс-Україна» (1992–1998), заступником глави (1991) та консультантом (2001) Адміністрації Президента України, прессекретарем Президента України (1998–2001). 

З 2003 року був генеральним директором та кінцевим бенефіціаром «Інтерфакс-Україна». 

Окрім того Мартиненко був секретарем Ради з питань інформаційної політики при Президентові України (2001–2002) та членом Нацради з питань телебачення і радіомовлення (2002–2003). 

Кавалер ордена «За заслуги» III ступеня (2022), ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня (2020). З 2010 року — заслужений журналіст України.

Читайте також: 

Фото: Олексій Темченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
808
Читайте також
28.05.2024 22:07
Катерина Городнича
«Детектор медіа»
0
28.05.2024 15:53
Мар'яна Зінченко
Гала Скляревська
«Детектор медіа»
2 497
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду