Премію імені Георгія Ґонґадзе отримала Тетяна Трощинська

Премію імені Георгія Ґонґадзе отримала Тетяна Трощинська

21 Травня 2024
935
21 Травня 2024
20:33

Премію імені Георгія Ґонґадзе отримала Тетяна Трощинська

935
Журналістка вже номінувалась на премію у 2022 році, та лауреаткою стала після того, як її висунули вдруге.
Премію імені Георгія Ґонґадзе отримала Тетяна Трощинська
Премію імені Георгія Ґонґадзе отримала Тетяна Трощинська

Переможницею Премії імені Георгія Ґонґадзе стала журналістка, радіоведуча, медіаекспертка і медіатренерка Тетяна Трощинська. Церемонія нагородження відбулася сьогодні, 21 травня, у день 55-річчя з дня народження журналіста Георгія Ґонґадзе.

«Журналістика — це справа небайдужих людей. Багато хто скаже, що ми інформуємо, пояснюємо чому, переповідаємо історії. Так і є. Але цього мало. Якщо ми небайдужі, ми є майданчиком для дискусій, позицій і аргументів, а не для крику одне на одного. Якщо ми небайдужі як журналісти і журналістки, ми впливаємо на зміну політичної культури в країні. Якщо ми небайдужі, ми стаємо частиною боротьби за демократію, частиною боротьби за українську державність. Якщо ми небайдужі, ми є частиною боротьби за людську гідність», — сказала журналістка під час отримання відзнаки.

Крім Тетяни Трощинської також цього року на премію номінували керівницю незалежної розслідувальної агенції «Слідство.Інфо» Анну Бабінець і головну редакторку та засновницю видання The Kyiv Independent Ольгу Руденко.

 

Тетяна Трощинська (фотограф Максим Поліщук, «Детектор медіа»)

Тетяна Трощинська прийшла в журналістику 1992 року, навчаючись за спеціальністю в КНУ імені Тараса Шевченка. Вела випуски новин та програми на «Українському радіо». Пізніше кілька місяців стажувалась у ВВС у Великій Британії. Потім сім років була заступницею головного редактора «ТСН» на каналі «1+1». Захистила докторську дисертацію на тему управління репутацією органів державної влади. Викладала в Національній академії державного управління при Президентові України та в Києво-Могилянській бізнес-школі.

Викладацька діяльність поступово перетворилася на тренерську. Тетяна почала проводити авторські тренінги з розвитку комунікативних навичок.

З осені 2014 року Тетяна Трощинська працювала на «Громадському радіо» як редакторка та ведуча програм. А рівно за чотири роки, у 2018-му, прийняла від Кирила Лукеренка керування редакцією. Також Тетяна — заступниця голови правління ГО «Громадське радіо». По черзі з колегами веде програми «Громадська хвиля», «Кут зору», «Інший ранок», «Drive Time», авторські програми «40 нові 20», «Хвостата хвиля» на «Громадському радіо», а також два авторських проєкти, «ОргКультура» та «Емоційний інтелект», на суспільному «Радіо Культура».

У квітні 2024 року Трощинська очолила департамент стратегічного аналізу та розвитку соціально впливового контенту на Суспільному. До того ж Тетяна — продюсерка суспільно-політичного токшоу «Новий відлік», ведуча «Громадського радіо» та «Радіо Культура».

Нагадаємо, номінувати журналістів на Премію імені Георгія Ґонґадзе та визначати її лауреатів мають право члени капітули. Цього року до неї ввійшли: дружина Георгія Ґонґадзе, журналістка, керівниця мовлення «Голосу Америки» у Східній Європі Мирослава Ґонґадзе; президент Українського ПЕН, філософ, письменник і журналіст Володимир Єрмоленко; журналістка, співзасновниця видання «Українська правда» Олена Притула; декан Києво-Могилянської бізнес-школи Олександр Саврук; меценатка Премії Ґонґадзе Марина Дерепа; лауреат Премії Ґонґадзе 2023 року Богдан Логвиненко; лауреатка Премії Ґонґадзе 2021 року Мирослава Барчук і культурна менеджерка та креативна директорка Українського інституту Тетяна Філевська.

Критерії, за якими визначали номінантів на премію:

  • відданість принципам та цінностям незалежної журналістики;
  • професійність і компетентність;
  • інноваційність;
  • внесок у розвиток окремого жанру чи медіасередовища;
  • матеріали, що призвели до вирішення або розуміння певних проблем у суспільстві та змін у країні.

Претендувати на премію можуть лише журналісти, які працюють в Україні і які протягом останніх п'яти років лишалися в професії. При цьому лише члени капітули мають право номінувати журналістів на здобуття премії. Зазначимо, що сума винагороди для лауреата становить 100 тисяч гривень.

Премія імені Георгія Ґонґадзе — одна з головних відзнак для професійних журналістів в Україні. Заснована у 2019 році Українським ПЕН у партнерстві з родиною Георгія Ґонґадзе, Києво-Могилянською бізнес-школою та виданням «Українська правда». Лауреатами премії в попередні роки стали Вахтанґ Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020), Мирослава Барчук (2021), Мстислав Чернов і Євген Малолєтка (2022), Богдан Логвиненко (2023). У 2022 році також Спецвідзнаку посмертно отримав фотожурналіст Макс Левін.

Премія імені Георгія Ґонґадзе вручається завдяки підтримці меценатів та меценаток, які забезпечують її сталість та розвиток. Меценатами є виключно випускники Києво-Могилянської бізнес-щколи, які підтримують цінності премії та прагнуть змінювати українське суспільство через якісну професійну журналістику. 

Інформаційні партнери: «Українська правда», Суспільне, NV, «Радіо Свобода», Hromadske, «Еспресо», «Детектор медіа».

Читайте також:

Фото: Тетяна Трощинська (фотограф Максим Поліщук, «Детектор медіа»)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
935
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду