Мінкульт позбавив колишню Арку дружби народів у Києві статусу пам'ятки

Мінкульт позбавив колишню Арку дружби народів у Києві статусу пам'ятки

17 Квітня 2024
646
17 Квітня 2024
18:00

Мінкульт позбавив колишню Арку дружби народів у Києві статусу пам'ятки

646
Тепер монумент може бути демонтований.
Мінкульт позбавив колишню Арку дружби народів у Києві статусу пам'ятки
Мінкульт позбавив колишню Арку дружби народів у Києві статусу пам'ятки

Міністерство культури та інформаційної політики визнало колишню Арку дружби народів у Києві (нині Арку свободи українського народу) об'єктом, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Про це свідчить рішення відомства від 16 квітня.

Відтепер монумент може бути демонтований, повідомили у міністерстві.

«Попри перейменування Київською міською радою в "Арку Свободи українського народу", монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України», — йдеться на сайті Мінкульту.

Раніше експертна комісія Українського інститут національної памʼяті (УІНП) рекомендувала демонтувати Арку, яку було збудовано в часи СРСР, і яка мала символізувати нібито прагнення українського та російського народів до возз’єднання. У висновку УІНП зазначено, що втілений у монументі міф не відповідає історичним реаліям. В умовах повномасштабного вторгнення Росії цей міф використовується для обґрунтування нібито «законності» путінських територіальних претензій. 

«У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його "ярмом". Позбавляючись монументального "ярма", ми звільняємось від залишків радянської диктатури та російського імперського впливу», — зазначив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва.

Скульптурна композиція «Арка дружби народів» з’явилася в Києві у 1982 році. Її відкриття хотіли приурочити до 60-річного ювілею утворення СРСР, який мали святкувати у грудні, але зробили це у жовтні, напередодні 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року.

Нагадаємо, у грудні минулого року в Дарницькому районі Києва демонтували конструкцію памʼятника екіпажу бронепоїзда «Таращанець» заввишки 3,7 м. 

Тоді ж в Києві демонтували пам'ятник більшовицькому ватажку Миколі Щорсу. Надалі монумент, який був встановлений ще 30 квітня 1954 року, зберігатиметься в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

У листопаді уряд прийняв постанову про вилучення з Держреєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятників низці російських і радянських діячів.

З реєстру вилучили пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському, пам'ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка, могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку, монітор «Железняков» по вул. Електриків та пам’ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» у сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською в Києві. 

Фото: КМДА

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
646
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду