Виставку «(Не)помітні історії» про внутрішньо переміщених українців презентували у Брюсселі

Виставку «(Не)помітні історії» про внутрішньо переміщених українців презентували у Брюсселі

15 Квітня 2024
542
15 Квітня 2024
18:55

Виставку «(Не)помітні історії» про внутрішньо переміщених українців презентували у Брюсселі

542
Експозиція містить історії девʼятьох людей з півдня та сходу України, яким довелося залишити свій дім через повномасштабне вторгнення Росії. Їхні розповіді також доповнені світлинами найцінніших речей, які вдалося забрати перед евакуацією.
Виставку «(Не)помітні історії» про внутрішньо переміщених українців презентували у Брюсселі
Виставку «(Не)помітні історії» про внутрішньо переміщених українців презентували у Брюсселі

В будівлі Європейського парламенту «Station Europe» у Брюсселі відкрили виставку, що розповідає історії дев’яти людей з півдня та сходу України, які залишали рідні домівки під обстрілами, пройшли перевірки та знущання російських окупантів, щоб урятувати своє життя. Про це повідомила комунікаційна агенція Gres Todorchuk.

Історії доповнені світлинами найцінніших речей, які вдалося забрати перед евакуацією: шапка та шарф, сплетені в тимчасово окупованому рідному місті, прикраса, яку окупанти майже знищили на блокпості, записка від найближчої подруги, яка залишилася на тимчасово окупованій території, синьо-жовта стрічка, з якою герой пройшов полон у Херсоні, ключі від будинку, до якого вже зайшли та розграбували росіяни, книга з бібліотеки в Маріуполі, яка допомагала героїні боротися з онкологією тоді, коли в Україні розгорталася повномасштабна війна, та інші.

«Вже за 3 дні до повномасштабного вторгнення на окраїнах Маріуполя було чутно вибухи. Та у той ранок [24-го лютого 2022 року] я не могла в це повірити, відправила сина до школи. Ми переїхали до доньки в інший район міста, але там було ще страшніше. Ми ділили 2 буханки хліба на десятьох, через друзів донька намагалася дістати для мене ліки, щоб продовжити хімієтерапію.

Одного дня ми прокинулися від того, що на кут будинку впала міна. Коли з сімʼєю вирішили їхати, я вірила, що це на 2-3 дні. А в дорозі я побачила своє місто таким, яким ніколи не могла б його уявити», — розповіла героїня виставки Валентина (імена всіх героїв змінено з метою безпеки).

За даними управління Верховного комісара ООН у справах біженців, понад 3,7 млн людей в Україні втратили свій дім через повномасштабне російське вторгнення та були вимушені починати життя на новому місці з нуля.

«Для нас важливо представити виставку “(Не)помітні історії” у Брюсселі, європейській столиці, щоб донести світу інформацію, через які жахіття змушені проходити внутрішньо переміщені особи в Україні. Нам відомо про сотні випадків сексуального насильства, зумовленого війною, полон, депортацію, знущання окупантів, через які проходять українці та надзвичайно потребують відновлення свого ментального і фізичного здоровʼя. У співпраці з урядом України UNFPA створив Центри допомоги врятованим, де спеціалісти надають їм безоплатну комплексну соціально-психологічну підтримку й допомагають всім, хто постраждав від війни», — прокоментував представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) Массімо Діана.

Зі світлинами та історіями внутрішньо переміщених українців на виставці також ознайомилися регіональна директорка UNFPA у Східній Європі та Центральній Азії Флоренс Бауер та представник України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов.

Відвідати виставку до 25 квітня включно можуть усі охочі за адресою: Брюссель, площа Люксембург (Place du Luxembourg), Station Europe, Ukrainian Civil Society Hub. Гості експозиції мають змогу просканувати QR-код та перейти на сайт, щоб дізнатися більше про те, як Центри допомоги врятованим можуть підтримати внутрішньо переміщених українців.

Нагадаємо, у березні фотограф із Маріуполя Іван Станіславський представив у Львівському муніципальному мистецькому центрі виставковий проєкт «Пам’ять роду. Маріуполь 70–80-х років на фотографіях із сімейних альбомів». Цей фотопроєкт — спроба з особистих спогадів скласти спогад колективний, зрозумілий та близький кожному, хто народився і жив у місті.

Нещодавно  в Києві відкрилася виставка «Лінія зіткнення», яка складається зі 150 документальних фотографій і відео, зроблених за останні два роки в прифронтових містах та на передовій. Автори робіт — Костянтин та Влада Ліберови, які у своїх фотороботах документують злочини Росії та демонструють життя українців в умовах війни.

Фото: Gres Todorchuk

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
542
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду