В Українському домі відкрили ретроспективну виставку «Алла Горська. Боривітер»

В Українському домі відкрили ретроспективну виставку «Алла Горська. Боривітер»

17 Березня 2024
2540
17 Березня 2024
10:35

В Українському домі відкрили ретроспективну виставку «Алла Горська. Боривітер»

2540
У межах експозиції представлені ескізи найвідоміших мозаїчних панно, створених групою художниці-шістдесятниці Алли Горської у Києві та на сході України, сценографічні рішення вистав Леся Танюка, портрети українських діячів, а також інші архівні матеріали.
В Українському домі відкрили ретроспективну виставку «Алла Горська. Боривітер»
В Українському домі відкрили ретроспективну виставку «Алла Горська. Боривітер»

У Києві в національному центрі «Український дім» відкрилась виставка «Алла Горська. Боривітер», у межах якої представлені понад 100 творів мисткині — живопис, графіка, ескізи монументальних робіт з музейних та приватних колекцій, а також архівні матеріали. Про це йдеться на сайті Українського дому. 

«Алла Горська. Боривітер» — це перша ретроспективна виставка художниці. Відвідувачі можуть ознайомитися з ескізами найвідоміших мозаїчних панно, створених групою Горської у Києві та на сході України, сценографічними рішеннями вистав Леся Танюка, портретами українських діячів: Василя Стуса, Івана Світличного, Василя Симоненка, Івана Драча, Ліни Костенко та інших.

Спеціально для виставки сучасні українські митці Олексій Сай і Микола Марусик створили відеосвітлову інсталяцію за мотивами знищеного 60 років тому вітража «Шевченко. Мати».

Алла Горська — українська художниця-шістдесятниця, дисидентка, громадська діячка та правозахисниця. Прижиттєва історія мисткині сповнена драматичних подій: заборони й демонтажі робіт, виключення зі Спілки художників, переслідування з боку КДБ, а згодом і жорстоке вбивство.

Нещодавно російські окупанти в Маріуполі знищили її мозаїчне панно «Боривітер» (створене в 1967 році), назва якого фігурує в назві виставки. Більшість робіт Алли Горської потрапила під окупацію ще в 2014 році, на підконтрольній Україні території збереглися тільки дві мозаїки.

«Нині Україна веде війну не тільки за відновлення своєї територіальної цілісності, а й за власний цивілізаційний вибір. Без шістдесятників та їхньої боротьби за людські й національні права, без їхньої творчості складно уявити сьогоднішню українську державу та культуру. Душею і мотором цього покоління була Алла Горська», — зауважили організатори виставки

Відвідати експозицію «Алла Горська. Боривітер» можна до 28 квітня 2024 року з вівторка по неділю (11:00–19:00).

Організатори: національний центр «Український дім» та артфундація «Дукат».

Читайте також:

Фото: Василь Артюшенко / «Дзеркало тижня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2540
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду