Олег Дунда, «Слуга народу»: Жодна соцмережа не має працювати в Україні, якщо вона не дотримується вимог законодавства

Олег Дунда, «Слуга народу»: Жодна соцмережа не має працювати в Україні, якщо вона не дотримується вимог законодавства

5 Квітня 2024
818
5 Квітня 2024
18:26

Олег Дунда, «Слуга народу»: Жодна соцмережа не має працювати в Україні, якщо вона не дотримується вимог законодавства

818
На думку народного депутата, Україна має бути лідером серед європейських країн у процесі протистояння російській пропаганді та дезінформації.
Олег Дунда, «Слуга народу»: Жодна соцмережа не має працювати в Україні, якщо вона не дотримується вимог законодавства
Олег Дунда, «Слуга народу»: Жодна соцмережа не має працювати в Україні, якщо вона не дотримується вимог законодавства

Безпечне функціонування соціальних мереж в Україні неможливе без їхнього належного регулювання. Про це заявив народний депутат України від партії «Слуга народу» Олег Дунда в черговому випуску токшоу «Української правди»

Зауваживши, що висловлює позицію не усієї провладної фракції, а свою особисту, Дунда сказав: «Це те, до чого йдуть зараз і країни ЄС. Взагалі зараз перед всіма державами стоїть чимало викликів, пов’язаних, зокрема, з використанням ШІ, бо інформаційний простір дуже швидко трансформується і буде трансформуватися надалі. А оскільки в Україні йде війна, це ставить перед нами ще більше вимог у частині регулювання інформаційного простору. Безумовно, жодна соцмережа не має працювати в Україні, якщо вона не дотримується вимог нашого законодавства». 

Втім, на думку народного обранця, потрібно розуміти, що росіяни працюють не лише в телеграмі, вони використовують практично всі майданчики для донесення необхідної їм інформації. «Це і тікток, і фейсбук, і ютуб, і Х. Україна має бути лідером у процесі протистояння російській пропаганді та дезінформації на європейському континенті. Бо ті самі механізми інформаційного впливу, які росіяни застосовують в Україні, вони переносять і на споживачів інформації в країнах Євросоюзу», — переконаний Олег Дунда.

Крім того, за його словами, Україна має перевагу, оскільки в неї значно більший досвід у протистоянні інформаційним атакам РФ. А країни ЄС, між тим, часто не розуміють, як Росія через свою агентуру проводить в їхніх суспільствах свої інформаційні спецоперації. «Росіяни проводять дослідження, знаходять слабкі місця у суспільстві країни, на які можна тиснути, щоб посилити протистояння, розколоти суспільство, — і починають працювати», — пояснив Дунда.

Водночас, зазначає народний депутат, частіше за все таким діям не вдається запобігти за допомогою законодавства, для цього мають працювати спецслужби. «Саме вони, поки парламенти будуть обговорювати і ухвалювати законодавчі норми, мають оперативно виявляти і знешкоджувати розповсюджувачів у соцмережах маніпулятивного, небезпечного контенту», — сказав Олег Дунда.   

За його словами, ухвалення законопроєкту про регулювання «платформ загального доступу до інформації», зокрема телеграму, який нещодавно зареєстрований у Верховній Раді, здатне позитивно вплинути на боротьбу з російською дезінформацією і пропагандою в Україні. Документ, на його думку, необхідно якомога скоріше ухвалювати в першому читанні, а потім, якщо буде потрібно, вдосконалювати, вносячи правки. 

Нагадаємо, результати дослідження, проведеного українським сервісом Telemetrio наприкінці 2023 року, засвідчили, що в Україні діє понад 33 тисячі активних телеграм-каналів із сумарною кількістю 282,6 млн підписників. Україна — на шостому місці у світовому списку за кількістю каналів з понад 1 млн підписників.

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Раніше представник ГУР Андрій Юсов визнав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

За словами керівника Центру протидії дезінформації Андрія Коваленка, в Україні поки що не планують забороняти месенджер «Телеграм». 

Фото: скрин відео токшоу «Української правди»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
818
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду