detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
05.04.2024 18:26
Олег Дунда, «Слуга народу»: Жодна соцмережа не має працювати в Україні, якщо вона не дотримується вимог законодавства
Олег Дунда, «Слуга народу»: Жодна соцмережа не має працювати в Україні, якщо вона не дотримується вимог законодавства
На думку народного депутата, Україна має бути лідером серед європейських країн у процесі протистояння російській пропаганді та дезінформації.

Безпечне функціонування соціальних мереж в Україні неможливе без їхнього належного регулювання. Про це заявив народний депутат України від партії «Слуга народу» Олег Дунда в черговому випуску токшоу «Української правди»

Зауваживши, що висловлює позицію не усієї провладної фракції, а свою особисту, Дунда сказав: «Це те, до чого йдуть зараз і країни ЄС. Взагалі зараз перед всіма державами стоїть чимало викликів, пов’язаних, зокрема, з використанням ШІ, бо інформаційний простір дуже швидко трансформується і буде трансформуватися надалі. А оскільки в Україні йде війна, це ставить перед нами ще більше вимог у частині регулювання інформаційного простору. Безумовно, жодна соцмережа не має працювати в Україні, якщо вона не дотримується вимог нашого законодавства». 

Втім, на думку народного обранця, потрібно розуміти, що росіяни працюють не лише в телеграмі, вони використовують практично всі майданчики для донесення необхідної їм інформації. «Це і тікток, і фейсбук, і ютуб, і Х. Україна має бути лідером у процесі протистояння російській пропаганді та дезінформації на європейському континенті. Бо ті самі механізми інформаційного впливу, які росіяни застосовують в Україні, вони переносять і на споживачів інформації в країнах Євросоюзу», — переконаний Олег Дунда.

Крім того, за його словами, Україна має перевагу, оскільки в неї значно більший досвід у протистоянні інформаційним атакам РФ. А країни ЄС, між тим, часто не розуміють, як Росія через свою агентуру проводить в їхніх суспільствах свої інформаційні спецоперації. «Росіяни проводять дослідження, знаходять слабкі місця у суспільстві країни, на які можна тиснути, щоб посилити протистояння, розколоти суспільство, — і починають працювати», — пояснив Дунда.

Водночас, зазначає народний депутат, частіше за все таким діям не вдається запобігти за допомогою законодавства, для цього мають працювати спецслужби. «Саме вони, поки парламенти будуть обговорювати і ухвалювати законодавчі норми, мають оперативно виявляти і знешкоджувати розповсюджувачів у соцмережах маніпулятивного, небезпечного контенту», — сказав Олег Дунда.   

За його словами, ухвалення законопроєкту про регулювання «платформ загального доступу до інформації», зокрема телеграму, який нещодавно зареєстрований у Верховній Раді, здатне позитивно вплинути на боротьбу з російською дезінформацією і пропагандою в Україні. Документ, на його думку, необхідно якомога скоріше ухвалювати в першому читанні, а потім, якщо буде потрібно, вдосконалювати, вносячи правки. 

Нагадаємо, результати дослідження, проведеного українським сервісом Telemetrio наприкінці 2023 року, засвідчили, що в Україні діє понад 33 тисячі активних телеграм-каналів із сумарною кількістю 282,6 млн підписників. Україна — на шостому місці у світовому списку за кількістю каналів з понад 1 млн підписників.

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Раніше представник ГУР Андрій Юсов визнав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

За словами керівника Центру протидії дезінформації Андрія Коваленка, в Україні поки що не планують забороняти месенджер «Телеграм». 

Фото: скрин відео токшоу «Української правди»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY