detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
18.02.2024 14:04
У книзі «Рятуючи Єву» Нелі Романовської знайшли використані без дозволу історії людей, які раніше зібрала журналістка «УП.Життя»
У книзі «Рятуючи Єву» Нелі Романовської знайшли використані без дозволу історії людей, які раніше зібрала журналістка «УП.Життя»
Вже після видання свого роману письменниця перепросила авторку матеріалу, журналістку Яну Осадчу, і сказала, що нібито не знала про необхідність давати посилання на джерело.

Письменниця Неля Романовська у книжці «Рятуючи Єву» використала історії з матеріалу колишньої журналістки «Української правди. Життя» Яни Осадчої «Сафарі на людей: 5 історій тих, хто вижив в Ірпені та Бучі» без узгодження з авторкою чи медіа. Це помітила історикиня Оксана Господаренко, яка опублікувала на своїй фейсбук-сторінці світлину однієї з історій у книзі.

«Короткі есеї розміром здебільшого на одну сторінку про особисті рефлексії авторки, її подругу (не знаю, чи справжня вона, чи ні), яка опинилася в окупації в Бучі. Це перемежовується історіями з минулого авторки, її стосунками з Богом. … Логічно будуючи історію своєї подруги, авторка оповідає й історії людей, які також пережили окупацію в Ірпені, Гостомелі та Бучі.

Серед цих історій постала моя нова знайома, Люба з Ірпеня. Слово за слово в розмові з Любою з’ясувалося, що це було її інтерв’ю для "Української правди". Сказала ім’я авторки та назву матеріалу. Знайти матеріал виявилося дуже легко. Достатньо було лише кількох хвилин, щоб зрозуміти, що 4 історії з 5, які вийшли на "УП", авторка використала у своєму романі», — йдеться в її дописі.

Першу розповідь Романовська починає зі слів: «... тепер я могла щось читати. Наприклад, свідчення людей, які вирвалися з окупації. Як оця...». За словами Оксани Господаренко, окрім коментарів героїв у книзі також є слова самої журналістки.

Фото з книги «Рятуючи Єву» / Оксана Господаренко

Як з'ясували журналісти «УП. Життя», Неля Романовська не зверталася до Любові Тютіної, чия історія описана в книжці «Рятуючи Єву». За словами героїні, спершу вона була переконана, що книгу надрукувала «Українська правда».  

«Про Нелю Романовську я ніколи не чула, й ніхто у мене коментаря не просив», — сказала Тютіна в коментарі виданню.

Авторка статті Яна Осадча розповіла, що Неля Романовська сконтактувала з нею вже після видання книжки: «Я написала Нелі Романовській, вона перепросила й сказала, що не знала про те, що треба давати посилання на джерело. Це дивно, оскільки вона, зокрема, викладачка факультету журналістики. Неля перепросила і зазначила, що якщо буде перевидавати книжку, то вкаже мене та видання як авторів. Однак я попросила, щоб вона вилучила наклад книжок. Потім Неля пообіцяла зняти з друку свою книжку».

Видання «УП. Життя» зазначило, що вважає дії письменниці неприпустимими. За словами юристів, вона могла знехтувати авторським правом.

Зазначимо, роман про вагітну мешканку Бучі Єву Шелест у 2023 році випустило видавництво «Мандрівець». Нині на сайті видавництва зазначено, що книги немає в наявності. «Українська правда» звернулася до його представників по коментар, однак досі не отримала відповіді.

Фото: Оксана Господаренко / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY