У березні на українські екрани вийде фільм Аґнєшки Голланд «Зелений кордон»

У березні на українські екрани вийде фільм Аґнєшки Голланд «Зелений кордон»

15 Лютого 2024
1425
15 Лютого 2024
15:50

У березні на українські екрани вийде фільм Аґнєшки Голланд «Зелений кордон»

1425
У попередньому своєму фільмі режисерка розповідала про Голодомор в Україні. В основі нової стрічки — вигадана історія, що ґрунтується на реальних подіях під час міграційної кризи на польсько-білоруському кордоні у 2021 році.
У березні на українські екрани вийде фільм Аґнєшки Голланд «Зелений кордон»
У березні на українські екрани вийде фільм Аґнєшки Голланд «Зелений кордон»

21 березня в український прокат вийде фільм «Зелений кордон» режисерки Аґнєшки Голланд — номінантки на премію «Оскар», відомої українцям за фільмом «Ціна правди». Про це «Детектор медіа» дізнався з пресрелізу дистриб'юторської компанії «Артхаус Трафік».  

Якщо попередній фільм Голланд розповідав про Голодомор в Україні, то цього разу режисерка зачіпає тему біженців із Близького Сходу й Африки, котрі намагаються дістатися до Європейського Союзу через Білорусь. У 2021 році режим Лукашенка, як відомо, безсоромно використовував біженців як інструмент антипольської дестабілізації, заманюючи їх на кордон обіцянками легкого проходу.

Фільм розповідає вигадану історію, яка заснована на реальних фактах «гібридної війни» Білорусі проти ЄС.

«Сюжет картини розгортається серед підступних і болотистих лісів, що складають так званий “зелений кордон” між Білоруссю і Польщею. У цій прихованій війні переплітаються життя новоспеченої активістки Юлії, молодого прикордонника Яна та сім'ї сирійських біженців. Автори сценарію провели детальне дослідження кризи, в тому числі проводили інтерв'ю з біженцями, прикордонниками та активістами», — йдеться в описі картини.

Напередодні минулорічних виборів у Польщі «Зелений кордон» спричинив скандал. Про це писало, зокрема, видання The Guardian. Міністр юстиції Польщі Збіґнєв Зьобро порівняв стрічку з нацистською пропагандою, що «показує поляків як бандитів і вбивць». А заступник міністра внутрішніх справ Блажей Побожі назвав її «огидним наклепом», який «шкодить польській державі й полякам».

Розкритикував стрічку і президент Анджей Дуда, припустивши, що краще було б зняти фільм про польську відповідь на російську війну в Україні: «Мільйони поляків відкрили свої серця і прийняли українців у свої домівки. Що відчувають ці люди сьогодні, коли бачать, що відома режисерка замість того, щоб знімати фільм про поляків, які відкривають свої серця... знімає фільм, який зводить наклеп на поляків і Польщу?».

Політична атака на фільм супроводжувалася масованою кампанією з негативних коментарів та оцінок на рейтингових платформах — ще до виходу картини на екрани. На захист режисерки виступили кінематографісти з усього світу, зокрема Федерація європейських кінорежисерів, Гільдія режисерів Америки, Європейська та Українська кіноакадемії. Попри атаки, «Зелений кордон» став касовим хітом у Польщі, посівши друге місце серед усіх вітчизняних фільмів 2023 року в місцевому прокаті за кількістю зборів. Також картина отримала шість номінацій на Польську кінопремію.

Світова прем’єра «Зеленого кордону» відбулася в основному конкурсі Венеційського міжнародного кінофестивалю 2023 року, де стрічка здобула Спеціальний приз журі. 

В американському профільному виданні The Hollywood Reporter про «Зелений кордон» написали так: «Якщо кіно — це машина емпатії, то новий фільм Аґнєшки Голланд — один із найточніше створених прикладів цього». Британський кіножурнал Screen Daily назвав стрічку «одним із найкращих фільмів про нинішню кризу біженців у Європі», а американський Deadline — «гуманітарним шедевром».

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що вийшов тизер комедії «Крашанка» зі Станіславом Бокланом та Олесею Жураківською в головних ролях. Картина вийде у прокат 25 квітня 2024 року, до Великодня.

Також ми писали про те, що СТБ презентував трейлер драми «Перевізниця», створеної у партнерстві з кінокомпанією Gaumont. Міжнародна прем'єра серіалу, заснованого на подіях перших тижнів повномасштабної війни Росії проти України, відбудеться 21 лютого в ефірах шести світових мовників, а на телеканалі СТБ «Перевізницю» покажуть 25 лютого о 18:00.

Фото: скриншоти з трейлеру до фільму «Зелений кордон» / «Артхаус Трафік»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1425
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду