detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
12.02.2024 20:10
Експосадовця Міноборони Олександра Лієва взяли під варту до 8 квітня
Експосадовця Міноборони Олександра Лієва взяли під варту до 8 квітня
Апеляційний суд також визначив альтернативну заставу в розмірі 50 млн грн.

Апеляційний суд задовольнив скаргу прокурора та заарештував екскерівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва з правом внесення застави. Про це в коментарі «Українській правді» повідомила пресслужба Офісу генпрокурора.

«Суд задовольнив апеляцію прокурора та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (до 8 квітня включно) з правом внесення застави у розмірі 50 млн грн експосадовцю Міноборони, який підозрюється у заволодінні майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ», — поінформували у відомстві.

Як пише Суспільне, сам Лієв після засідання сказав журналістам, що його шокувало рішення суду, та назвав запропоновану заставу неспівставною з його доходами і зарплатою. 

Ексчиновник також зазначив, що перестрахувався в контракті на закупівлю боєприпасів, як тільки міг: «Я вимагав перевірки військового аташе — і він перевірив цей контракт, вимагав передоплату і обов'язково ліцензію — вона була, я вклав туди санкції штрафні — вони там є. Суд господарський встановив, що контракт законний. Разом із тим за всі ці дії я зараз опинюсь в тому становищі, в якому опинюсь».

Нагадаємо, за даними слідства, у серпні 2022 року посадовці Міноборони уклали контракт на закупівлю оптової партії артснарядів з постачальником озброєнь «Львівський арсенал». Потім Міноборони переказало на рахунки підприємства гроші, однак снарядів компанія не відправила, а отримані кошти вивела в тінь.

28 січня Служба безпеки України повідомила про підозру в розкраданні 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ п'ятьом фігурантам справи, зокрема екскерівнику Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександру Лієву. 29 січня Вищий антикорупційний суд відхилив клопотання прокурора та відмовився призначити запобіжний захід колишньому чиновнику.

2 лютого Олександр Лієв оголосив, що піде на «публічний поліграф», щоб довести свою невинуватість. За кілька днів, 5 грудня, він пройшов процедуру в юридичному об'єднанні «Всеукраїнська асоціація поліграфологів». Лієв не зміг дати точну відповідь лише на одне запитання — про те, чи отримував вказівку від керівництва МО на укладання контракту.

Зазначимо, що Олександр Лієв очолював департамент військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міністерства оборони України із січня 2022 року. Раніше він працював виконавчим директором Національної суспільної телерадіокомпанії України. Він звільнився у березні 2019 року, за його словами, через зміну структури управління. У квітні того ж року Державне бюро розслідувань відкрило провадження через начебто зловживання службовим становищем у НСТУ та закупівлю аудіовізуального обладнання на 15 млн грн.

31 січня 2023 року керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін та журналістка Яніна Соколова повідомили, що Лієв виправдовував незаконний референдум у Криму. Колишній чиновник відповів, що це вкид, а його слова перекрутили. 1 лютого 2023 року він заявив, що йде з посади в Міністерстві оборони, адже його подальше перебування на ній «може зашкодити міністру».  

Фото: Нікіта Галка / Суспільне

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY