У Великій Британії надрукують книгу про українське мистецтво від початку XX століття до сьогодні

У Великій Британії надрукують книгу про українське мистецтво від початку XX століття до сьогодні

2 Лютого 2024
1233
2 Лютого 2024
09:13

У Великій Британії надрукують книгу про українське мистецтво від початку XX століття до сьогодні

1233
«Мистецтво України» вийде у відомій серії World of Art, у якій серйозна мистецька література подається доступною і зрозумілою мовою.
У Великій Британії надрукують книгу про українське мистецтво від початку XX століття до сьогодні
У Великій Британії надрукують книгу про українське мистецтво від початку XX століття до сьогодні

У британському видавництві Thames and Hudson вийде книга української кураторки та арткритикині Аліси Ложкіної — «The Art of Ukraine» («Мистецтво України»). Про це вона повідомила у фейсбуку і більш докладно розповіла «Детектору медіа».

За словами Ложкіної, «The Art of Ukraine» вийде в серії «World of Art» і являтиме собою кардинально скорочену та доопрацьовану версію її книги «Перманентна революція. Мистецтво України ХХ — початку ХХІ ст.». До нового видання було додано розділ про мистецтво України часів початку повномасштабного російського вторгнення у 2022 році, а також низку інших фрагментів.

«World of Art» — серія популярних недорогих книжок з історії мистецтва. Започаткована ще в 1970-х вона представляє нариси про головні феномени світового мистецтва. Книги широко доступні в мистецьких крамничках та онлайн-магазинах по всьому світі. 

«Звісно, для українського мистецтва така присутність і видимість є важливою. Адже донедавна про наше мистецтво у світі було відомо надзвичайно мало. Ситуація суттєво змінилася після лютого 2022 року, коли світ раптом зацікавився Україною, і стало з’являтися все більше англомовної інформації про нашу культуру. Втім та перша хвиля хайпу швидко спала, і тепер ми всі бачимо різкий спад інтересу до України», — розповіла Аліса Ложкіна «Детектору медіа». 

Аліса Ложкіна

У цій ситуації, вважає вона, такі речі, як книги, слугують довгограючим інструментом розповсюдження інформації. Вони дають можливість донести у стислому вигляді інформацію про українське мистецтво широким колам фахівців — кураторам, мистецтвознавцям, а також читацькому загалу. Адже перевага серії «World of Art», зауважує Аліса Ложкіна, у тому, що серйозна мистецька література в ній подається доступною і зрозумілою мовою, і, на відміну від наукової літератури, у такого видання значно ширша аудиторія.

«Для мене особисто ця книга — підсумок двох десятиліть роботи і життя в українському мистецтві. Це такий подарунок двадцятирічній мені, яка бачила всі ці красиві іноземні книжки про історію того чи іншого феномену і ніяк не могла зрозуміти, чому нічого подібного ані в світі, ані в Україні не було про наше сучасне мистецтво. Для того, щоби подолати цю проблему, мені довелося написати свою власну книгу», — пояснює Ложкіна.

Оскільки українське мистецтво надзвичайно багате й різноманітне, чимало цікавих постатей та феноменів книжка, на жаль, не вмістила. Втім, зазначає авторка, вона і не ставила перед собою завдання скласти «телефонну книгу».

«Я хотіла зробити короткий путівник, глянувши який, будь-яка людина зможе відправитися у свою власну подорож. А подорожувати тенетами українського мистецтва — насолода. Хоча ця насолода, як і з українською історією в цілому, густо перемішана з болем. Особливо коли ми беремося за двадцяте сторіччя з усіма його травмами, втратами та неоднозначностями, страшні відголоски яких ми досі чуємо в нинішніх трагічних подіях», — каже Аліса Ложкіна, уточнюючи, що з друку «The Art of Ukraine» має вийти у червні 2024 року.

Для обкладинки книги було використано роботу Олександра Богомазова «Пилярі», яку надав Національний художній музей. Перекладачем книги став Нейтан Джефферс, науковим редактором перекладу — доктор Роман Івашків з Університету Іллінойсу в Урбана-Шампейні, редакторкою — Алла Кінсель.

Читайте також:

Фото: фейсбук-сторінка Аліси Ложкіної

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1233
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду