detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
09.01.2024 17:43
Керівник BookChef заявив, що купує видавництво і залучить аудиторів, щоб перевірити зв'язки з Росією
Керівник BookChef заявив, що купує видавництво і залучить аудиторів, щоб перевірити зв'язки з Росією
Керівник видавництва заявив, що домовився про купівлю BookChef ще до виходу розслідування Molfar. Йому невідомо, чи мав чинний власник якісь зв’язки з Росією, але жодних дивідендів від видавництва він начебто не отримує.

Керівник видавництва BookChef, яке фігурувало в розслідуванні про зв'язки українського книжкового ринку з Росією, Олександр Кірпічов, заявив, що купує видавництво та залучить аудиторів до перевірки його діяльності. Про це він сказав у коментарі Укрінформу.

«Видавництвом BookChef де-факто керую я. Власник компанії Андрій Плєхов жодного разу не отримував дивідендів, бо всі зароблені кошти ми інвестуємо у розвиток компанії. Тож це наше спільне рішення», — сказав Кірпічов.

За його словами, компанія залучає аудиторів до перевірки всіх своїх платежів, щоб вони підтвердили відсутність будь-яких фінансових зв’язків з російськими чи афілійованими до них компаніями.

Крім того, Кірпічов заявив, що йому невідомо, чи чинний власник компанії Андрій Плєхов мав якісь відносини з Росією або російськими юрособами.

Керівник видавництва BookChef наголосив, що вони з Плєховим розпочали діалог про купівлю компанії ще до початку повномасштабної війни. Однак тоді не домовилися про ціну через зростання доходів, повʼязане з дією програми «єПідтримка».

Остаточне рішення про купівлю ухвалили у 2023 році, коли ринок стабілізувався, ще до виходу розслідування OSINT-агенції Molfar та онлайн-видання «Сенсор», у якому стверджувалося про російський слід в діяльності кількох українських видавництв, зокрема й BookChef.

Кірпічов також повідомив, що за кілька місяців до публікації розслідування правоохоронні органи проводили перевірку у видавництві BookChef, однак не знайшли в діяльності компанії порушень.

Він стверджує, що BookChef ніколи не мав стосунку до російських компаній, не співпрацює з правовласниками з Росії та видає книжки українською мовою. За його словами, компанія розпочалась як редакція в межах видавництва «Форс». З часом виросла до повноцінного та самостійного видавництва.

Нагадаємо, наприкінці грудня аналітики OSINT-агенції Molfar разом із журналістами медіа «Сенсор» опублікували розслідування про те, які видавництва та книгарні продовжують, попри повномасштабну війну, вести бізнес з Росією.

У розслідуванні йшлося, що власник BookСhef Андрій Плєхов нібито має карту російського «Сбербанку», що «може свідчити про його ймовірне проживання або діяльність в Росії». Крім того, йшлося у розслідуванні, книжки BookСhef, надруковані в Україні у 2022 році, продаються на російській платформі WildBerries.

Після виходу розслідування група народних депутатів направила спільне звернення до Служби безпеки з проханням перевірити діяльність видавництв «Форс Україна», BookСhef, «Альпіна Паблішер Україна», «Рідна мова», а також інтернет-магазину book24.

Кілька книжкових мереж та онлайн-платформ, зокрема Vivat, Yakaboo та «Книгарня Є», оголосили, що призупиняють продаж книжок від BookChef та інших видавництв, які фігурують у розслідуванні про видавничі бізнеси, які досі мають зв’язки з Росією

BookChef — одне з найбільших видавництв України. Його портфель налічує понад 450 назв книг, серед яких світові бестселери Ювала Ноя Харарі, Мішель і Барака Обамів, Метью Макконахі, Вілла Сміта, Джорджа Орвелла, Чарльза Буковскі, Лю Цисіня, Дженніфер Л. Арментраут, Джима Лоулесса, Ніка Вуйчича тощо.

Фото: Олександр Кірпічов /  Укрінформ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY