БЕБ викрило схему уникнення оподаткування на продажі україномовного контенту

БЕБ викрило схему уникнення оподаткування на продажі україномовного контенту

5 Січня 2024
814

БЕБ викрило схему уникнення оподаткування на продажі україномовного контенту

814
Найчастіше податкову пільгу впродовж року застосовували ритейлери побутової техніки, продуктові супермаркети та логістичні компанії.
БЕБ викрило схему уникнення оподаткування на продажі україномовного контенту
БЕБ викрило схему уникнення оподаткування на продажі україномовного контенту

У 2023 році компанії не сплатили 1,3 млрд грн ПДВ, користуючись пільгою на поширення україномовного контенту. При цьому 176 млн грн податкової пільги припало на компанії, для яких не властива реалізація паперових, електронних книг, повідомила пресслужба «Бюро економічної безпеки України».

Найбільшу частку підприємств, що використовували пільгу під час продажу україномовного контенту, як виявилося, становлять ритейлери побутової техніки, продуктові супермаркети та логістичні компанії.

За підрахунками аналітиків БЕБ, тільки 21% компаній, що скористалися пільгою, мають відповідний основний КВЕД та займаються діяльністю, пов’язаною з розповсюдженням подібної продукції.

До неосновних КВЕДів належать: інформація та телекомунікації — 20%, переробна промисловість — 17%, оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів i мотоциклiв — 15%.

У БЕБ повідомили, що через недосконалість законодавчих норм окремі підприємства розпочали використовувати пільгу задля ухилення від сплати податків.

Зокрема, нещодавно детективи БЕБ викрили мережу магазинів побутової техніки в ухиленні від сплати понад 57 млн грн податків за допомогою неправомірного застосування цієї пільги.

Аналогічну тенденцію з осені БЕБ спостерігає в роботі ще декількох мереж магазинів. Після початку розслідування БЕБ, відповідні перевірки ритейлерів розпочала і Державна податкова служба.

Пільгу було запроваджено для стимулювання популяризації україномовного контенту. Закон України «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання україномовних аудіокниг» було ухвалено у 2022 році.

Фото: книги / Pixabay

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
814
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду