МКІП додав російського блогера Станіслава Васильєва до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці

МКІП додав російського блогера Станіслава Васильєва до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці

28 Грудня 2023
1134
28 Грудня 2023
19:13

МКІП додав російського блогера Станіслава Васильєва до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці

1134
Наразі список тих, хто загрожує нацбезпеці України, містить 214 імен.
МКІП додав російського блогера Станіслава Васильєва до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці
МКІП додав російського блогера Станіслава Васильєва до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці

Міністерство культури та інформаційної політики України 28 грудня внесло російського блогера і телеведучого Станіслава Васильєва до переліку осіб, які загрожують національній безпеці, передає «Інтерфакс-Україна». Пропагандист відомий під псевдонімом Стас «Ай, Как Просто!».

У 2023 році Мінкульт додав до переліку трьох росіян. Наразі список тих, хто загрожує нацбезпеці України, містить 214 імен.

Як писав NV, у жовтні 2023 року Стас Васильєв, який був одним з ведучих кремлівської пропагандистської програми «Соловйов Live», показав в ефірі сюжет російського каналу «Татарстан новый век», у якому гостя студії висловлює свій жаль щодо загибелі мобілізованих, через що його перервали рекламою.

Васильєв наполягав, що це нібито уривок програми українського телебачення. Водночас назва токшоу «Все свои» в кольорах прапора РФ, реклама з російським окупантом і навіть татарська мова не збентежили пропагандиста.

Нещодавно у МКІП повідомили, що протягом 2023 року внесли до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, двох осіб: російського співака-пропагандиста Ярослава Дронова з псевдо Шаман та актора Олексія Кравченка, відомого за фільмами «Йди і дивись», «9 рота», «Солнцепьок», «Наш спецназ», серіалами «Бригада» та «Спецназ», йдеться у відповіді міністерства на запит.

Хоча насправді Мінкульт не додав, а повернув Кравченка до «чорного списку». Це відбулось після того, як у липні 2023 року «Детектор медіа» виявив відсутність у ньому актора, у той час як через зйомки у пропагандистському фільмі про війну на Донбасі «Солнцепьок» МКІП вніс Кравченка у список ще у жовтні 2021 року. Але в листопаді того ж року актора, як з’ясував «ДМ», виключили зі списку нібито на підставі звернення СБУ.

Нагадаємо, новий закон «Про медіа» передбачає єдиний «Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці», що складається відповідно до статті 126. Його формує Мінкульт на підставі звернень від Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України та Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. У цей список потрапляють (зокрема і після смерті або оголошення померлими) такі особи:

  • які підтримали агресію проти України або окупацію її територій;

  • які належать до вищого керівництва збройних сил та інших формувань держави-агресорки;

  • які виїжджали на тимчасово окуповану територію України або виїхали з неї з порушеннями законного порядку;

  • заперечують існування української нації, державності, мови, суверенітету тощо;

  • які підпадають під персональні санкції;

  • які брали участь у створенні інформаційної продукції, що подає агресію проти України як внутрішній конфлікт, виправдовують злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму та закликають до агресії проти України тощо;

  • які брали участь в антиукраїнських заходах держави-агресорки;

  • представники медіа,  закладів культури тощо, які працюють у сфері культури, фахівці зі створення інформаційної продукції та інші публічні діячі, яким було заборонено в’їзд на територію України.

Виключити осіб із цього переліку можна за зверненням того, хто їх туди включив. Підставою для цього має слугувати рішення суду, яке набрало законної сили, або ж завершення строку санкцій.

Перебування особи в цьому списку означає введення в дію проти неї певних обмежень. Приміром, якщо мова про діячів кіногалузі, то Держкіно відмовляє у видачі державного посвідчення або припиняє дію посвідчення на показ фільмів, учасником якого є особа з переліку.

У 2022 році заступник міністра культури та інформаційної політики з питань євроінтеграції Тарас Шевченко повідомив, що в Україні створять «білий список» російських артистів, чий контент можна буде використовувати в медіа та у громадських місцях.

Пізніше Мінкульт уточнив, що включення до «білого списку» та виключення з нього здійснюватиметься на підставі відповідного рішення СБУ. 

Фото: Діана Каді / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1134
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду